Saame |

Inarissa tutkitaan Lapin sodassa tuhotun saksalaisen sotilassairaalan raunioita vapaaehtoisten voimin

Vapaaehtoisilla on mahdollisuus osallistua toisen maailmansodan aikaisen saksalaisen sotilassairaalan tutkimuksiin, kun Lapin synkkä kulttuuriperintö -projekti ja Saamelaismuseo Siida järjestävät tavallisille ihmisille tarkoitetut arkeologiset yleisökaivaukset Inarissa.

Biilla rahtu duiskkalaš soalddatbuohcceviesu guovllus
Auton ohjaamo saksalaisen sotilassairaalan alueella Inarissa. Kuva: Juha-Pekka Joona

Lapin synkkä kulttuuriperintö -projekti ja Saamelaismuseo Siida järjestävät arkeologiset yleisökaivaukset Inarissa.

Vapaaehtoiset pääsevät tutkimaan Lapin sodassa 1944 tuhotun saksalaisen sotilassairaalan raunioita. Aiempi arkeologinen kaivauskokemus ei ole tarpeen ja kaikenikäiset vapaaehtoiset voivat osallistua, alle 16-vuotiaat huoltajan seurassa.

– Osallistujamäärä on rajoitettu sen varmistamiseksi, että kaikki vapaaehtoiset saavat mahdollisimman hyvän kokemuksen ja huolellisen perehdytyksen kaivaukseen. Paikat täyttyvät ilmoittautumisjärjestyksessä, eli on tärkeää rekisteröityä niin pian kuin mahdollista, jos haluaa osallistua, sanoo museologi Suzie Thomas Helsingin yliopistosta.

Sotilassairaalassa hoidettiin myös Inarin kyläläisiä

– Toisen maailmansodan sairaala-alueita ei ole aiemmin tutkittu arkeologisesti Suomessa, eikä sen puoleen muuallakaan Euroopassa, kertoo arkeologi Oula Seitsonen Helsingin yliopistosta.

Porsliidnalihtiid bihtát ja doasat boares soalddatbuohcceviesu guovllus
Posliiniastioiden palasia ja säilyketölkkejä saksalaisen sotilassairaalan alueella Inarissa. Kuva: Juha-Pekka Joona

Haastattelujen perusteella tiedetään, että saksalaisten sotilaiden lisäksi paikalla hoidettiin myös Inarin kyläläisiä, ja kohde onkin tärkeä osa paikallista kulttuuriperintöä.

– Paikkakuntalaiset ovat tunteneet kohteen aina, mutta kulttuuriperintöviranomaisilla ei ollut kohteesta mitään tietoa ennen vuotta 2015, tietää Seitsonen.

Projektissa pyritään ymmärtämään saksalaisten sotilaallisen läsnäolon materiaalisiin jäänteisiin liitettyjä moninaisia kulttuurisia arvoja ja merkityksiä.

– Monitieteinen tutkimusryhmämme arvioi Pohjois-Suomen toisen maailmansodan aikaisen kulttuuriperinnön merkittävyyttä osana Lapin alueen laajempaa historiallista, kulttuurista ja ympäristöllistä vuorovaikutusta, kertoo projektin johtaja, professori Veli-Pekka Herva Oulun yliopistosta.

Kaivausten lisäksi myös muuta ohjelmaa

Toisen maailmansodan aikaisen kohteen kaivaukset järjestetään Inarissa elokuun ensimmäisellä viikolla 1.-5.8. Kaivaustutkimukset järjestää Helsingin ja Oulun yliopistojen Lapin synkkä kulttuuriperintö -projekti ja Saamelaismuseo Siida.

Kaivamisen lisäksi tarjolla on asiantuntijoiden pitämiä yleisöluentoja, kierroksia ja muuta ohjelmaa.

Osallistumismaksu, mikä kattaa kaivauskulut, työvälineet ja kahvit, on viisi euroa päivältä tai 20 euroa koko viikolta.

Tuoreimmat: Saame

Váldoođđasat

Varrasamosat

Muualla Yle.fi:ssä