Saame |

Inku Saijets on yksi Inariviikkojen somettajista

Inariviikoille on tänä vuonna pestattu ensimmäistä kertaa niin kutsutut somettajat. Heidän työnään on käydä Inariviikkojen tapahtumissa, ottaa kuvia ja kirjoittaa tapahtumista sosiaaliseen mediaan. Inku Saijets on yksi seitsemästä somettajasta.

Inku Saijets
Inku Saijets on yksi Inariviikkojen seitsemästä somettajasta. Kuva: Anárvahkut

Inku Saijets on yksi Inariviikkojen niin kutsutuista somettajista.

Somettajan tehtävänä on käydä Inariviikkojen tapahtumissa, ottaa kuvia ja kirjoittaa tapahtumista sosiaaliseen mediaan, kuten Facebookiin ja Instagramiin.

– Tavallaanhan se on niin kuin toimittaja. Käyn näissä tapahtumissa, otan kuvia ja vähän kirjoittelen niistä ja omista tuntemuksista. Sitten tietenkin on tärkeää, että laittaa mukaan hashtagit, kuten #somettaja ja #Inariviikot. Se on sellaista, pääsen itse käymään siellä yksin.

Saijets näki toukokuussa mainoksen somettajan tehtävästä, jossa kysyttiin, alatko somettajaksi.

– Minä että no joo, miksi ei, voin minä kokeilla. Minä en ole töissä nyt, niin minulla olisi mahdollisuus käydä näissä tapahtumissa. Tietenkin siinä oli se, että niihin tapahtumiin pääsee ilmaisesti, niin se oli sellainen kannustin.

Käy mielenkiintoisissa tapahtumissa

Inariviikoilla on yhteensä seitsemän somettajaa. He ovat Johanna Alatorvinen, Mirja Karjalainen, Juha Kauppinen, Piiku Marin, Riitta Maukonen, Ida Pirttijärvi ja Inku Saijets.

Inku Saijets pitää somettajan tehtävää mukavana.

– Minä en ole ihan joka päivä käynyt ja en ole aivan joka paikassa käynyt, mutta mielenkiintoisissa tapahtumissa. Kolme vuotta olen ollut tuolla ravintola Kultahipussa Ivalossa töissä, niin minä ajattelin, että nyt minä pääsen käymään tuolla Ivaloiset-kesäteatterissa ja muissakin tapahtumissa. Ihan mukavaa on ollut kyllä.

Saameksi Saijets ei ole alkanut somettaa.

– Ei Inariviikoilla edes ole ne tapahtumat saameksi, tai en tiedä olisiko ollut silloin Inarissa perjantaina, mutta en ole saameksi kirjoittanut mitään.

Lastenpäivä, vesikrossit, melonta...

Mielenkiintoiseksi tapahtumaksi Saijets nimeää tiistain lastenpäivän Ivalossa. Muitakin mielenkiintoisia tapahtumia Saijetsin mielestä on: tänään keskiviikkona on kirpputoritapahtuma Hotelli Kultahipun pihassa ja lauantaina vesicrossit.

– Kyllä on vaikka mitä tapahtumia, mistä vain tykkää. On markkinoita ja sellaisia melohtahommia.

Saijets aikoo itse lähteä torstaina Inarijärvelle ensimmäistä kertää elämässään.

– Siellä on sellainen kuin veneretki Vesa-Matti Loirin paratiisissa. Se on minulle ensimmäinen kerta, minä olen vain talvella käynyt kelkalla Inarijärvellä ja nyt pääsen kesällä, vähän jäskättää.

"Enemmän ihmisiä kuin viime kesänä"

Tähän mennessä Inku Saijets on somettajana käynyt teatterissa lauantaina, lastenkonsertissa Sajoksessa sunnuntaina ja Paikalliset eväät -tapahtumassa maanantaina.

Saijets uskoo, että Inariviikoilla on tänä vuonna enemmän ihmisiä kuin viime vuonna.

– Sää oli viime kesänä tosi huono. Minusta tuntuu, että tänä kesänä on ollut enemmän ihmisiä liikkeellä.

Inku Saijets löytyy nimellä Inkunas Instagrammista, jonne hän laittaa kuvia Inariviikoilta. Tili on yksityinen.

Tämä on ensimmäinen vuosi, kun Inariviikoilla on niin kutsuttuja somettajia.  Innostavin somettaja palkitaan 100 euron lahjakortilla paikalliseen yritykseen.

Tuoreimmat: Saame

Váldoođđasat

Varrasamosat

Muualla Yle.fi:ssä