Sápmi

Joikaaja Ingá-Máret Gaup-Juusolle Larin Paraske -palkinto

Gaup-Juuso pitää palkintoa tärkeänä joikuperinteelle. Palkinto myönnettiin hänelle lauantaina Helsingissä.

Inga-Maret Gaup-Juuso
Govva: Priváhta govva

Kalevalaiset Naistet Liitto myönsi Larin Paraske -palkinnon karesuvantolais joikutaitelija Ingá-Máret Gaup-Juusolle. Palkinto jaetaan vuosittain runolaulajille.

Ingá-Máret Gaup-Juuso iloitsee odottamattomasta palkinnosta.

– Tämä on suuri ilo ja suuri kunnia saada tälläinen palkinto, mikä näyttää kiinnostusta saamelaiskulttuuriin ja erityisesti joikaamiseen. Tämä on hyvin erikoista, en osannut odottaa tälläistä.

Palkinto vahvistaa ja nostaa perinteistä joikua

Larin Paraske -palkinnon ovat aikaisemmin saaneet muun muuassa tasavallan presidentin puoliso runoilija Jenni Haukio, urheilutoimittaja Antero Mertaranta sekä muusikko Mariska. Palkinto jaettiin nyt ensimmäistä kertaa saamelaiselle.

Ingá-Máret Gaup-Juuso pitää palkintoa tärkeänä saamelaiskulttuurille, koska se vahvistaa perinteistä joikaamista.

– Näen, että tämä on hyväksi meidän saamelaiskulttuurillemme, että tämä tuli näkyviin. Sen takia myös, että se nostaa ja vahvistaa perinteisen joiun arvoa, sanoo Gaup-juuso.

Tuntee vastuuta perinteisen jouin säilymisestä

Kalevalaiset Naiset Liitto kertoo, että Samaa sukua -teemavuonna he halusivat nostaa saamelaista kulttuuriperintöä, mikä on yksi Suomen elävimmistä alkuperäiskulttuureista. He perustelevat palkinnon myöntämistä Gaup-Juusolle sillä, että hän tuo omat juurensa aidosti ja luonnollisesti esiin omalla äidinkielellään joikaamalla. Gaup-Juuso myös koskettaa ja puhuttaa yleisöä niin omassa yhteisössään ja kuin myös kielirajojen ulkopuolella, sanoo Kalevalaiset Naiset liiton puheenjohtaja dosentti Ildikó Lehtinen.

Ingá-Máret Gaup-Juuso näkee, että palkinto antaa motivaatiota hänelle, mutta myös muille saamelaisartisteille.

– Tämä antaa itselleni motivaatiota ja into työskennellä perinteisen joiun kanssa, ja myös kulttuuriperinnön säilyttämiseen.

Lapsesta asti joikannut Gaup-Juuso tulee myös tulevaisuudessa joikaamaan.

– Tunnen vähän niinkuin vastuuta säilyttämään ja vahvistamaan joikuperinnettä. Ja tietenkin Suomessa saamelaisena, minä haluan oman taiteeni, omien joikujeni kautta ottaa kantaa ajankohtaisiin asioihin. 

Varrasamosat: Sápmi

Váldoođđasat

Varrasamosat

Muualla Yle.fi:ssä