Sápmi |

Kalastusluvat paikoin loppuneet Lapissa – inarilaisen kalastajan mielestä verkkolupia ei tulisi myydä turisteille

Metsähallitus kertoo, että kalastusluvat on myyty loppuun monessa pohjoisen kalastuskohteessa. Asiaan on mahdollisesti vaikuttanut muun muassa Tenon lohenpyyntikielto.

INARI Usealla Juutuanjoen kalastusvyöhykkeellä kalastusluvat ovat loppuneet tai loppumassa. Tilanne on samankaltainen myös monilla muilla alueilla Pohjois-Suomessa, tiedottaa Metsähallitus.

Metsähallituksen mukaan yksi mahdollinen syy tähän on Tenon tämän kesäinen lohenpyyntikielto. Toinen mahdollinen syy on myös se, että Metsähallitus on joutunut lopettamaan etelämpänä kalastusluvien myynnin, koska virtavedet ovat lämmenneet liikaa.

Inarilainen Heikki Nikula on huomannut, että tänä kesänä kalastajia on ollut jonkin verran enemmän liikkeellä, mutta hän uskoo kuitenkin kalojen riittävän kaikille.

– Eihän vapavälineillä näitä jokia tyhjennetä, ja ehkä ne lupamäärät, jotka tänne myydään, ovat sopivassa tasossa.

Metsähallituksen mukaan kalastuslupia on tänä vuonna myyty saman verran kuin aiempina vuosina, eli tämä ei ole voinut vaikuttaa lupien loppumiseen. Viime vuodesta alkaen kalastuksen suosio on lisääntynyt, ja tämän voi huomata kalapaikoilla. Metsähallituksen mukaan kalastuskohteiden lupakiintiöillä pyritään varmistamaan kestävä kalastus.

Heikki Nikula ravintola Aanarin salissa
Kalastaja Heikki Nikula tapaa käydä kalassa Juutuanjoella. Tänä kesänä hän on käynyt pari kertaa myös Muttusjärvellä uistelemassa. Govva: Anna Nevalainen/Yle

Kalastaja ihmettelee, miksi verkkolupia myydään matkailijoille

Inarissa suosittu kalastuskohde on muun muassa Juutuanjoki, jonne kalastuslupia tahtoo olla vaikea saada. Aiempina vuosina Juutuajoen kalastusluvat ovat loppuneet kesken kauden. Myös tänä vuonna Juutuan suosituimmille kala-apajille on vaikea päästä, koska luvat on myyty loppuun.

– Pohjoisessa on ollut paljon matkailijoita, niin he ovat varmaan halunneet näitä luontokokemuksia. Ei kai siinä mitään sen ihmeellisempää ole.

Vaikka Nikula näkee kalastajat hyvänä asiana, yhtä asiaa hän ei ymmärrä: verkkolupien myyntiä ulkopaikkakuntalaisille.

– Siinä on minun mielestäni menty sen rajan väärälle puolelle. Kun kuitenkin Luonnonvarakeskuksen tutkijatkin ovat todenneet sen, että passiivisia pyydyksiä pitäisi vähentää, ja silti Metsähallitus myy verkkolupia.

Metsähallituksen metsäsuunnittelija Jarmo Huhtamella kertoo, että Metsähallitus päättää yhdessä Saamelaiskäräjien neuvottelukunnan kanssa verkkolupien lopullisista määristä. Verkkolupien määrään vaikuttavat kalavesistön tuotto, kuntalaisten kalasaalismäärä ja se, kuinka paljon kuntalaisten jälkeen vesistöön jää kalaa.

Huhtamellan mukaan he eivät kuitenkaan myy paljoa verkkolupia, ja niitä ostavat pääasiassa mökkiläiset.

Varrasamosat: Sápmi

Váldoođđasat

Varrasamosat

Muualla Yle.fi:ssä