Sápmi |

Kiasma ei vedä Grind-videota pois näyttelystään – "Tulevaisuudessa aiomme ottaa kulttuurilliset ominaisuudet huomioon"

Nykytaiteenmuseo Kiasman johtaja Leevi Haapala pitää saamelaisnuorten viime viikonloppuista hiljaista mielenosoitusta hienona asiana. Haapala kertoo, että näiden tapahtumien johdosta Kiasma tulee ottamaan paremmin huomioon kultturillisia ominaisuuksia.

Leevi Haapala
Kiasman johtaja Leevi Haapala. Govva: Yle

Viime viikonloppuna neljä saamelaisnuorta laittoivat saamenpuvut nurinpäin päälle,  ja menivät taidemuseo Kiasmaan tekemään flash mob -performanssin. Saamenpuvun nurinpäin laittaminen on saamelaisten vanha tapa prostestoida. Flash mob -performanssilla he halusit muistuttaa, miten paljon Grind-taidevideo satuttaa.

Kiasman johtaja Leevi Haapala pitää tekoa hienona.

– Meillä aika-ajoittain on täällä mielenilmaisuja, ja tämä liittyi saamelaisnuorten omaan agendaan ja heille tärkeään asiaan. Ihan hienoa, että nuoret tekivät niin, kommentoi Leevi Haapala Yle Sápmille.

Kiasma ei aio vetää Grindiä pois näyttelystä

Suomen Saamelaisnuoret -yhdistyksen sihteeri Petra Laitin mukaan paras ratkaisu olisi se, että Grind-video vedettäisiin pois näyttelystä. Kisma ei kuitenkaan aio poistaa Grindiä.

– Me emme ota sitä pois, sanoo Leevi Haapala.

Grind -taidevideo nousi keskusteluun jo keväällä. Videolla feikkisaamenpukuihin pukeutuneet naiset tanssivat pakaroita pyöritellen.

Jenni Hiltunen (2011): Grind
Jenni Hiltunen (2011): Grind Govva: Grind

– Me olemme tästä keskustelleet, ja meillä on sellainen periaate, että jos me jotakin laitamme näytille ja miettineet sitä tietyssä yhteydessä. Nykytaiteen tarkoituksena on herättää keskustelua sillai, että ne eivät ole museon mielipiteitä. Pitää myös ymmärtää, että taiteilijat näyttävät ristiriitoja. Me emme lähde siihen, että otamme omista näytteilyistä esityksiä pois, vaan me tarjoamme mahdollisuuden keskustella niistä.

– Näkisin, että saamelaisten kannattaisi käyttää nyt tätä keskustelua suurempiin kysymyksiin, eikä tähän taide-esitykseen, vaan käyttää tätä platformina (lavana)  esimerkiksi ILO 169 -sopimuksesta keskusteluun. Nyt tämä jää pienen piirin sisälle, sanoo museon johtaja.

"Kiasman työntekijällä oikeus tietää, mitä on meneillään"

Saamelaisnuorten laulantaina järjestetty flash mob oli hiljainen mielenosoitus. He istuivat lattialla, ja kirjoittivat ylös millaisia ajatuksia video herättää. Museon asiakkaat eivät jutelleet heidän kanssaan, vaan Kiasman työntekijät, jotka eivät pitäneet mielenosoituksesta.

– Joku työntekijä tuli meidän luokse ja sanoi, että ei ole luvallista tehdä sitä, vaikka me vain istuimme. Hän sanoi myös, että hän aikoo selvittää meidän toimintamme, ihmetteli Petra Laiti Yle Sápmille flash mobin jälkeen. 

Flash mob Kiasmas
Govva: Helga West / Yle

Kiasman johtaja Leevi Haapalan mukaan työntekijä ei ollut häätämässä nuoria pois. Haapala kertoo, että työntekijät ovat vain kysyneet saamelaisnuorten aikomuksia, kuten aina tälläisissä tapahtumissa.

– Museo on vastuussa kaikista museon vieraista, ja meillä museon työntekijöillä on oikeus tietää, mitä on meneillään. Ja toiseksi vielä, kun heillä oli toimittaja tai ammattikuvaaja mukana, niin työntekijämme kysyi, että onko heillä kuvauslupa.

– Mutta emme ole käskeneet heidän lopettaa tai lähteä pois, sanoo Haapala.

Tulevaisuudessa kulttuurinen omiminen otetaan huomioon Kiasmassa

Museon johtaja Leevi Haapala kertoo, että nämä tapahtumat tulevat vaikuttamaan nykytaidemuseo Kiasman tulevaisuuten sillälailla, että he ottavat kulturillisia ominaisuuksia tarkemmin huomioon.

– Nyt on tullut esille kulturillinen omiminen tai kulturillinen varastaminen ja aihe on herättänyt keskustelua. Uskon, että opimme tästä ja olemme herkempiä tämän asian suhteen. Me emme ole olleet tarpeeksi tarkkoja, sanoo Haapala.

Varrasamosat: Sápmi

Váldoođđasat

Varrasamosat

Muualla Yle.fi:ssä