Saame |

Kielen edistäjä ja vanhemmat huolissaan kielipesien rahoituksesta

Inarinsaamen edistäjä Matti Morottaja on huolissaan valtiovarainministeriön suunnitelmista vähentää saamelaisten kieli- ja kulttuuripesien rahoitusta. Samoin vanhemmat ovat kyllästyneet vuosittain miettimään oman lapsensa hoitopaikkaa.

Matti Morottaja
Inarinsaamen edistäjä Matti Morottajan mukaan inarinsaamen kieli on viimein elpynyt ja olisi harmi, jos kova työ menisi turhaan. Kuva: Yle Sápmi

Inarinsaamen edistäjä Matti Morottaja on huolissaan valtiovarainministeriön suunnitelmista vähentää saamelaisten kieli- ja kulttuuripesien rahoitusta. Inarinsaamen kieli on viimein elpynyt ja Morottajan mielestä olisi harmi, jos kova työ menisi hukkaan. Kielipesät ovat estäneet inarinsaamen kuolemisen, kertoo Morottaja.

- Kielipesät ovat palauttaneet inarinsaamen kielen eläväksi kieleksi. Jos rahat kielipesille vähenevät, myös kielen edistyminen pysähtyy. Totta löytyy muitakin asioita, mistä voisi säästää ja leikata pois, ihmettelee Morottaja.

"Joka vuosi täytyy miettiä lasten hoitopaikkaa"

Kirsi Ukkonen äitinä on huolissaan siitä, minne viedä lapset hoitoon, kun joka vuosi kielipesien rahoitus on epävarmaa. Saamenkieliset perheet tarvitsevat tukea kielen siirtämiseen lapsille, koska vanhemmat ovat suurimman osan päivästä töissä eivätkä opettamassa lapsille kieltä. Kielipesät antavat hyvän pohjan lasten saamen kielen oppimiseen.

- Joka vuosi tulee sama asia esille. Tällaiset signaalit antavat negatiivisen kuvan perheille kielen asemasta ja arvostuksesta, sanoo Ukkonen.

Valtiovarainministeriö ehdotti elokuussa kielipesätoiminnalle vain 300 000 euroa. Hallitus kuitenkin omassa talouskeskustelussaan nosti summan 400 000 euroon. Sekään ei kuitenkaan riitä, kun saamelaisalueen kahdeksan kielipesää ja yksi kielikerho Enontekiöllä tarvitsevat 700 000 euroa vuodelle.

Tuoreimmat: Saame

Váldoođđasat

Varrasamosat

Muualla Yle.fi:ssä