Saame |

Kolttasaamelaisten rikasta tanssiperinnettä elvytetään nuorten parissa

Kolttasaamelaiset tunnetaan katrillin pyörteistä, mutta muut heidän perinteiset tanssinsa ovat jääneet monelle tuntemattomammiksi. Koltilla oli jo Petsamon aikana monenlaisia tanssiperinteitä ja nyt arvokasta perinnettä pyritään elvyttämään myös tähän päivään.

Video: Nellimissä järjestettiin kolttatanssikurssi, jolla pyritään siirtämään rikasta tanssiperinnettä nuoremmalle sukupolvelle.

Kolttasaamelaisilla oli jo muinoin Petsamossa ennen maailmansotia monipuolisia tanssiperinteitä.

Kolttasaamelaiset tunnetaan ennen kaikkea katrillin pyörteistä, mutta muut heidän tanssinsa ovat jääneet tuntemattomammiksi – myös nuoremmalle kolttasukupolvelle. Aikojen saatossa unohtuneita perinteitä pyritään nyt elvyttämään Nellimissä Inarin kunnassa.

Nuortlaškatrilla Ijahis idja 2014
Kolttasaamelaiset esittävät katrillitanssia alkuperäiskansojen musiikkifestivaaleilla Ijahis Idjassa, Inarissa 2014. Kuva: Eljas Niskanen / Yle Sápmi

Tanssit nimeltään oira, krakowiak, pas d'Espange ja korobuhska ovat tulleet muun muassa Ranskan hovista Petsamon kyliin jo 1800-luvulla ja näin jääneet merkittäväksi osaksi kolttasaamelaista kulttuuria.

– Kun kolttasaamelaiset tulivat kesän jälkeen talviasuinsijoilleen, talvikylään, sinne jossa suvut kohtasivat toisiaan, niin se oli sellaista aikaa, jolloin kaikilla oli aikaa huvitella ja tavata tuttuja. Tanssiminen ja monet muut seuraleikit olivat tyypillistä kolttasaamelaisten ajanviettoa siihen aikaan, kertoo tanssikurssin opettaja Irja Jefremoff Inarin Keväjärveltä.

Nellimissä järjestettiin kolttatanssikurssi, jolla pyritään siirtämään rikasta tanssiperinnettä nuoremmalle sukupolvelle.
Terhi Harju puolisonsa Tero Harjun kanssa harjoittevat oiran pyörähdyksiä. Kuva: Vesa Toppari / Yle Sápmi

Kolttatanssit hiipuivat ajanmittaan

Nellimin kolttasaamelainen tanssiryhmä kiersi tanssimassa ympäri Suomea 1970-luvulta 2000-luvun alkuun.

Viimeisinä vuosina esiintymisiin oli kuitenkin hankala saada nuoria mukaan ja ryhmä lopetti toimintansa.

– Aikanaan oli jopa neljä soittajaa ja iso tanssiryhmä, jossa oli kahdeksankin paria. Esiinnyimme ympäri Suomea ja Venäjällä. Kun nuoret muuttivat Nellimin kylästä opiskelun ja työn perässä muualle, perinne muuttui. Tänä päivänä emme saa kokoon tällaista esiintymisryhmää, jossa olisi mies- ja naisparit, Jefremoff harmittelee.

Nuoria halutaan houkutella kansantanssien pariin

Inarin kunnan itäosassa Nellimissä järjestettiin viime viikonloppuna pitkästä aikaa kolttasaamelaisten tanssien kurssi.

Osallistujia ei ollut vieläkään pilvin pimein, mutta kurssille osallistui myös muutama nuori. Keväjärveläiselle Terhi Harjulle ja ivalolaiselle Anna Lumisalmelle on tärkeää nähdä esivanhempiensa tanssiperinne.

Nellimissä järjestettiin kolttatanssikurssi, jolla pyritään siirtämään rikasta tanssiperinnettä nuoremmalle sukupolvelle.
Keväjärveläiselle Terhi Harjulle ja ivalolaiselle Anna Lumisalmelle on tärkeää nähdä esivanhempiensa tanssiperinne. Kuva: Vesa Toppari / Yle Sápmi

– Tanssimisella on paljon vaikutuksia, jotka ovat tulleet itäpuolelta. Tanssit ovat hauskoja, koska niissä voi pitää hauskaa yhdessä, kommentoi Terhi Harju.

Haluatteko tulevaisuudessa jatkaa tanssiperinnettä?

– Tietenkin haluan jatkaa. On tärkeää, että tanssit säilyvät, eikä niitä unohdeta, toteaa Terhi Harju.

– Minäkin haluan jatkaa. Toivottavasti saamme enemmän ihmisiä mukaan, toivoo Anna Lumisalmi.

Myös opettaja on tyytyväinen, kun tällä kertaa kurssille saatiin nuoria osallistujia.

– Se, että on mukana edes muutamia nuoria, on varsin hienoa. Tarkoitus on, että koltille tuttuja tansseja saadaan siirrettyä eteenpäin ja säilymään nimenomaan omana kulttuuriperintönä, Irja Jefremoff jatkaa.

Tuoreimmat: Saame

Váldoođđasat

Varrasamosat

Muualla Yle.fi:ssä