Saame |

Kolttien kyläkokouksessa pääpaino kolttasaamelaisten hyvinvoinnin suunnittelussa

Nellimin ja Keväjärven alueen kolttienkyläkokous kokoontuu ensi viikonloppuna Ivalossa. Kolttien kyläkokouksen tarkoituksena on käsitellä muun muassa kolttasaamelaisten hyvinvointisuunnitelmaa, kertoo kolttien luottamusmies Tanja Sanila.

Tanja Sanila
Kuva: Disainari

Nellimin ja Keväjärven alueen kolttienkyläkokous kokoontuu ensi viikonloppuna Ivalossa. Kokous on avoin kaikille myös koltta-alueen ulkopuolellakin asuville koltille.

Kolttien kyläkokouksen tarkoituksena on käsitellä muun muassa kolttasaamelaisten hyvinvointisuunnitelmaa, kertoo kolttien luottamusmies Tanja Sanila.

– Tarkoituksena on saada niin paljon kolttasaamelaisia kokoontumaan kokoukseen kuin mahdollista. Ideana olisi yhdessä miettiä, millaisia suurempia asioita meillä kolttasaamelaisilla on, jotka vaikuttavat tulevaisuuteen, kertoo luottamusmies Tanja Sanila.

Kolttien luottamusmies Tanja Sanila on suunnitellut kolttien kyläkokoukseen kolttien hyvinvointisuunnitelman, jonka tarkoituksena on kartoittaa Suomessa asuvien kolttasaamelaisten hyvinvoinnin tilaa.

– Ajatuksena on katsoa pidemmälle ja suunnitella hyvinvointisuunnitelmaa kolttasaamelaisille. Miten meidän kolttien hyvinvointia voisi parantaa koltta-alueella ja muualla Suomessakin, kertoo Sanila.

“Miten voisimme olla ylpeitä kulttuuristamme?”

Luottamusmies Tanja Sanila toivoo, että kyläkokouksessa voitaisiin käsitellä myös kulttuurista hyvinvointia.

– Tarkoituksena olisi, etä me kaikki meittisimme myös yleistä hyvinvointia, että miten me kolttasaamelaiset voimme. Miten meidän kielen ja kulttuuri tulevaisuus olisi taattu ja miten kulttuurimme olisi paremmin saavutettavissa ihmisille. Jotta kieltä voisi opiskella ja kulttuuriin tutustua, ehdottaa Sanila.

Sanila toivoo, että kolttasaamelaiset miettisivät enemmän koltansaamen kielen ja kulttuurin tulevaisuutta, ja miten kolttien kyläkokous voisi siinä tehtävässä olla hyödyksi.

– Olen itse paljon miettinyt sitä, millaisen kuvan me kolttasaamelaiset annamme itsestämme ja kolttakulttuurista. Nyt täytyy miettiä, miten voisimme yhdessä kehittää näitä asioita, ehdottaa Sanila.

Kolttien kulttuurista kertova Tuõddri Peeʹrel julkaisu ilmestyy neljättä kertaa

Ensi lauantain kolttien kyläkokoksessa julkaistaan myös kolttasaamelaisten työstänä Tuõddri Peeʹrel -kulttuurijulkaisu.

Neljättä kertaa julkaistavan lehden teemana on tänä vuonna Sevettijärvelle suunniteltu Kolttienkulttuurikeskus.

– Tuõddri Peeʹrel -lehden pääteemana on tänä vuonna kauan suunniteltu Kolttakulttuurikeskus. Tässä lehdessä on viimein enemmän tietoa projektista, että mihin vaiheeseen se on edennyt, kommentoi Tanja Sanila.

Tuoreimmat: Saame

Váldoođđasat

Varrasamosat

Muualla Yle.fi:ssä