Saame |

Kullankaivuulinjaus: Koko Saamelaiskäräjien hallitus äänesti ehdotustaan vastaan

Saamelaiskäräjien täysistunto päätti tiistaina palauttaa hallituksen esityksen kullankaivuulinjauksesta uudelleen käsittelyyn. Vain kolme jäsentä, Avaskari, Kyrö ja Pekkala, äänestivät hallituksen esityksen puolesta.

Sámediggeáirasat Kirsti Kustula, Kari Kyrö ja Ulla-Maarit Magga
Saamelaiskäräjien jäsen Kirsti Kustula (vasemmalla) esitti hallituksen esityksen palauttamista takaisin käsittelyyn. Kuva: Ville-Riiko Fofonoff

Saamelaiskäräjien täysistunto päätti palauttaa Saamelaiskäräjien kullankaivuulinjauksen takaisin käsittelyyn äänin 3–15.

Täysistunnossa tapahtui jotain erikoista, sillä koko hallitus äänesti täysistuntoon tuotua hallituksen esitystä vastaan.

Vain Anu Avaskari, Kari Kyrö ja Pekka Pekkala Inarista äänestivät hallituksen esityksen puolesta.

Saamelaiskäräjien hallituksesta äänestyksessä mukana olivat puheenjohtajat Tiina Sanila-Aikio, Heikki Paltto, Tuomas Aslak Juuso ja jäsenet Petra Biret Magga-Vars, Pentti Pieski ja Magreta Sara. Nilla Tapiola ei ollut mukana täysistunnossa.

Juuso oli kyllä hallituksen kokouksessa esittänyt hallituksen kullankaivuulinjauksen palauttamista uudestaan käsittelyyn.

"Esityksen pystyi tulkitsemaan monella tavalla"

Saamelaiskäräjien jäsen Kirsti Kustula esitti kullankaivuulinjauksen palauttamista takaisin käsittelyyn, koska se oli nykyisessä muodossaan epäselvä.

– Mielestäni esitetty paperi oli epäselvä, sen pystyi tulkitsemaan todella monella tavalla, eikä ainakaan elinkeinojen kannalta parhaalla mahdollisella tavalla. Halusin että se linjaus tehdään selkeäksi, kertoo Kustula.

Kustula oli tyytyväinen päätökseen.

– Olen todella tyytyväinen, se meni niin kuin minä itse ajattelin. Se oli toistenkin mielestä epäselvä. En ehkä ollut ainoa joka ajatteli näin, että puheista päätellen moni ajatteli samalla tavalla, sanoo Kustula.

Hallitus ehdotti kullankaivuulinjaukseen 3 kategoriaa

Hallituksen esityksessä kullankaivuulinjaukseen ehdotettiin kolmea kategoriaa, joiden pohjalta päätetään miten kullankaivuuluvan kanssa Saamelaiskäräjillä menetellään.

1) Koneellinen kullankaivu, tyypillisesti kyseessä suuri maamäärä ja suuret koneet, mistä johtuen myös vaikutukset tyypillisesti suurimpia ja ainakin osittain pysyviä (lähtökohtaisesti kielteinen suhtautuminen).

2) Sekalaiset hankkeet, joissa erityispiirteitä. Tähän ryhmään kuuluvissa hankkeissa tapauskohtaista erityistä harkintaa tulisi suorittaa silloin, kun kysymyksessä on jompaankumpaan pääasiallisen jaottelun ryhmistä 1 tai 3, kuuluvista hankkeista, mutta kysymyksessä on vaikutuksiltaan kyseiseen ryhmään nähden epätyypillinen hanke. Tällaisia tapauskohtaisesti harkittavia muotoja olisivat muun muassa -käsin tapahtuva kaivu silloin, kun hanke sijoittuu erityisen herkälle alueelle tai uudelle alueelle, jolla on erityistä merkitystä tai koneellinen kaivu silloin, kun kysymyksessä on pienimuotoinen toiminta.

3) Käsin tapahtuva kullankaivu, tyypillisesti pieni maamäärä ja pienet vaikutukset (lähtökohtaisesti neutraali suhtautuminen).

Kategoria 2 puhutteli

Varsinkin hallituksen esityksessä ehdotettu kategoria 2 puhutteli.

Joidenkin jäsenten mielestä kategoria 2 tarkoitti Saamelaiskäräjien linjauksen muuttamista, toisten mielestä se oli liian myöntyväinen koneellisen kullankaivuun (kuten imuroimisen) suhteen ja joidenkin mielestä se oli liian epäselvä.

Lakimiessihteeri Kalle Varis selitti perusteluissa, että kategorioiden tarkoituksena on vähentää ja selventää sihteeristön työtä, kun he käsittelevät kullankaivuulupia.

Varis sanoi myös, että Saamelaiskäräjien pitäisi keskittyä ja käyttää aikaa sellaisten lupien käsittelyyn, joilla on suuria vaikutuksia eikä valittaa jokaisesta luvasta samanlaisin perusteluin.

Anu Avaskari
Saamelaiskäräjien jäsen Anu Avaskari (keskellä) on huolestunut kun Saamelaiskäräjien hallitus ei seisonut esityksensä takana. Kuva: Ville-Riiko Fofonoff / Yle
"Kuvaa epävarmuutta"

Saamelaiskäräjien jäsen Anu Avaskari on huolissaan, koska Saamelaiskäräjät ei seiso esityksensä takana.

– No tässähän pitäisi vähän huolestua että kuinka Saamelaiskäräjien hallitus ei pysy näinkin tärkeässä asiassa, kun miten linjataan kaivuulupia Saamelaiskäräjillä. Ja tässähän oli tehty tällainen esitys virkamiesten valmisteluna, mikä tällaisena linjana olisi ollut ihan hyvä. Täytyy kyllä huolestua että miksi Saamelaiskäräjien hallitus ei pysynyt oman esityksensä takana, ei ole ihan tavanomaista että hallitus ei omia esityksiään hyväksy.

Avaskarin mielestä esityksen kumoaminen kertoo hallituksen epävarmuudesta.

– No kyllähän se kuvaa tämän hallituksen epävarmuutta työskennellä. Ja ei aina tarvi saavuttaakaan yksimielisyyttä, mutta kyllä näin tärkeissä asioissa Saamelaiskäräjien kanta täytyisi hallituksessa löytää.

Tuoreimmat: Saame

Váldoođđasat

Varrasamosat

Muualla Yle.fi:ssä