Saame |

Kulttuuriperinteen säilyminen elävänä huolena seminaarissa Inarissa

Kulttuuriperinteen säilymiseen elävänä vaikuttavat paitsi muutokset elämäntavassa myös ulkoiset tekijät ja niinkin globaalit muutokset kuten ilmastonmuutos. Muun muassa tästä keskusteltiin Elävä saamelainen kulttuuriperinne-seminaarissa Inarissa.

Sámediggi 21.06.2016
Saamelaiskäräjien kulttuurilautakunnan puheenjohtaja Aslak Holmberg Kuva: Ville Fofonoff / Yle

Elävä saamelainen kulttuuriperinne-seminaari herätti keskustelua ja monenlaisia ajatuksia aineellisen ja aineettoman kulttuurin säilymisestä. saamelaiskäräjien kulttuurilautakunnan puheenjohtaja Aslak Holmberg sanoo olevansa tyytyväinen seminaarin antiin.

Esimerkkinä saamelaisesta elävästä kulttuuriperinteestä hän nostaa esille elinkeinot, joiun ja käsityön. Holmberg huomauttaa, että perinteiset elinkeinot kannattelevat elävää kulttuuriperinnettä. Elinkeinoa harjoittavat eivät kuitenkaan ajattele olevansa säilyttämässä kulttuuriperinnettä.

– En usko, että lohenpyytäjät ajattelevat aina lohta kalastaessaan, että ovat säilyttämässä kulttuuriperinnettä, miettii Holmberg.

Holmbergin mielestä elävä kulttuuriperinne-seminaarin puheenvuoroissa tuli esille seminaarin osanottajien huoli elävän perinteen säilymisestä. Seminaarin osanottajat olivat saamelaisinstituutioiden, kuten saamelaismuseon, saamelaiskäräjien ja saamelaisalueen koulutuskeskuksen edustajia, tutkijoita muita saamelaisesta kulttuuriperinteestä kiinnostuneita.

– Tästä seminaarista jäi minulle päällimmäisenä mieleen ilmastonmuutos. Sehän on aika suuri uhkatekijä, koska se tulee muuttamaan luontoa, joka taas on perinteisten elinkeinojemme perusta, kertoo Holmberg.

Aineeton kulttuuriperinneluettelo Wikiluetteloon?

Seminaarissa puhuttiin paljon myös aineettoman kulttuurin säilymisestä ja sen luetteloimisesta Wikiluetteloon. Wikiluettelossa on tällä hetkellä jo kerätty tietoa saamelaisesta käsityöperinteestä. Holmbergin mielestä saamelaista kulttuuriperinnettä on kuitenkin vaikeaa jaotella aineettomaan ja aineelliseen.

– Jonkun täytyy myös päättää mitä luetteloon laitetaan, pohtii hän.

Holmberg ei usko luettelosta olevan hyötyä saamelaisille niinkään, mutta tietoja tarvitseva voisi hänen mielestään etsiä sitä sieltä.

Wikiluettelon lisäksi seminaarissa tuli esille myös ehdotus infotoimistosta, johon ihmiset voivat ottaa yhteyttä ja kysyä saamelaiskulttuurista ja saamelaisista.

Tuoreimmat: Saame

Váldoođđasat

Varrasamosat

Muualla Yle.fi:ssä