Saame |

Kuun metsän Kaisa -elokuva toi kolttasaamelaisen Gauriloffin suvun yhteen monien vuosien jälkeen

Kolttasaamelaisen elokuvaohjaajan Katja Gauriloffin elokuva "Kuun Metsän Kaisa" avasi eilen keskiviikkona Sodankylän elokuvafestivaalit. Dokumentin ennakkoensi-iltaa Sodankylään saapuivat seuraamaan myös Gauriloffin läheiset sukulaiset. Elokuva tullaan näkemään ensi talvena myös elokuvateatterilevityksessä koko Suomessa.

Katja Gauriloffin Kuun Metsän Kaisa-dokumenttielokuva esitettiin ensimmäistä kertaa Suomessa Sodankylän filmifestivaaleilla.
Katja Gauriloff (vas.) sukulaistensa kanssa Kuun Metsän Kaisa-dokumenttielokuvan ennakkoensi-illan jälkeen. Kuva: Ville Fofonoff / Yle

Kolttasaamelaisen Katja Gauriloffin elokuva "Kuun Metsän Kaisa" avasi eilen keskiviikkona Sodankylän elokuvafestivaalit.

Gauriloffille itselleen Sodankylän elokuvafestivaaleilla järjestetty Kuun Metsän Kaisan ennakkoensi-ilta oli unelmien täyttymys.

Katja Gauriloffin Kuun Metsän Kaisa-dokumenttielokuva esitettiin ensimmäistä kertaa Suomessa Sodankylän filmifestivaaleilla.
Oktober-tuotantoyhtiön tuottaja Joonas Berghäll ja Katja Gauriloff Sodankylän elokuvafestivaaleilla. Kuva: Ville Fofonoff / Yle

– Tämä Sodankylä on kuin koti. Täällä olen viettänyt hyvin monia festivaaleja. Tämä on unelmien täyttymys, että saan omalla elokuvalla avata festivaalit. Sodankylän elokuvajuhlat on yksi minun elokuvakouluistani, kertoo Gauriloff ennen ensi-iltaa.

Elokuva on omistettu Kaisa Gauriloffin jälkeläisille

Katja Gauriloffin isoisoäidin Kaisa Gauriloffin ja sveitsiläiskirjailija Robert Crottet’n pitkästä ystävyydestä ja saamelaisesta identiteetistä kertovan elokuvan maailman ensi-ilta oli Hot Docs-filmifestivaaleilla Torontossa toukokuussa.

Sodankylässä tunnelma oli kuitenkin jännittävämpi, kun Gauriloffin sukulaiset saapuivat katsomaan elokuvaa omasta läheisestä isovanhemmastaan.

Gauriloffin sukulaisten läsnäolo oli elokuvantekijälle tärkeää.

– Kovasti jännitän, mitä se vastaanotto tulee omalta kotiyleisöltä olemaan. Tänne tulee paljon omia sukulaisia katsomaan elokuvaa. Tämä on heille läheinen aihe ja hekin näkevät sen ensimmäistä kertaa. Kyllähän se jännittää, hihkuu Gauriloff.

– Olen omistanut tämän elokuvan Kaisa Gauriloffin jälkeläisille, joten tämä merkitsee todella paljon, Gauriloff jatkaa.

"Isoisomummon henki elää yhä meissä Gauriloffeissa"

Elokuvaohjaaja Katja Gauriloffin suku kokoontui ympäri Suomea Sodankylän elokuvafestivaaleille tapaamaan toisiaan ja ennen kaikkea muistelemaan Kaisa Gauriloffin muistoa.

Koko elokuvaprosessi oli merkittävä Gauriloffien suvulle, sillä elokuva kolttasaamelaisten historiasta toi myös sukulaiset yhteen vuosien jälkeen.

– Meidän suku on ollut pitkään erossa toisistaan. Kaisa-elokuva on todella henkilökohtainen minulle, sillä minä ja Katja, jotka olemme pikkuserkkuja, olemme tutustuneet tämän elokuvan ansiosta toisiimme, kertoo helsinkiläinen Mari Korpimäki.

Mari Korpimäki kolttatoimittaja Sara Wesslinin haastattelussa.
Helsinkiläinen Mari Korpimäki Yle Sápmin kolttatoimittajan Sara Wesslinin suorassa radiohaastattelussa. Kuva: Heli Huovinen / Yle

– Täällä Sodankylässä odotan näkeväni Gauriloffien sukua enemmänkin, minun omia tätejä ja muita, ja tutustua henkilökohtaisesti tietysti muihinkin elossa oleviin sukulaisiini, tämän elokuvan ansiosta.

Korpimäen elämässä isoisoäitinsä Kaisa Gauriloffin henki elää edelleen.

– Tämä on niin läheinen aihe ja läheinen isoisoäiti. Olin 10-vuotias kun Kaisa nukkui pois. Lapsuudessani olen viettänyt paljon aikaa Kaisan kotona Mustolassa. Hän oli todella valloittava persoona ja hän on sitä edelleenkin. Hänen henkensä on niin vahvasti edelleen elossa ja varsinkin kun käy Mustolassa, niin Kaisa on edelleen siellä. Hänen henkensä kulkee meissä, hänen jälkeläisissään mukana ja varmasti vahvistuu nyt tämän elokuvan myötä, Korpimäki pohtii.

Elokuvateatterilevitykseen ensi talvena

Kuun Metsän Kaisan Suomen ensi-ilta hakee vielä paikkaansa, mutta elokuvan levitykseen tuotantoyhtiö Oktoberilla on jo suunnitelmia.

– Tarkoituksena on, että Kuun Metsän Kaisa nähdään Suomen elokuvateattereissa ensi talvena, kertoo Oktober-tuotantoyhtiön tuottaja Joonas Berghäll.

Tuoreimmat: Saame

Váldoođđasat

Varrasamosat

Muualla Yle.fi:ssä