Saame |

LK Ságat: Perustuslakivaliokunta kuulee Inarissa tutkijoiden näkemyksiä saamelaisasioista

Eduskunnan perustuslakivaliokunta kuulee huhtikuun lopussa Inarissa saamelaisasioiden tutkijoita. Matkan teemana ovat muun muassa pohjoismainen saamelaissopimus ja ILO 169 -sopimuksen ratifiointi. Olemme pyrkineet saamaan jonkinlaisen tasapainon siihen, ketä valiokunta kuulee, sillä ymmärtääksemme tutkimusten välillä on jonkinlaisia ristiriitoja, valiokunnasta kerrotaan.

Leena Heinämäki, Tanja Joona, Juha Joona, Antti Aikio, Anne Nuorgam ja Erika Sarivaara.
Tutkijat Leena Heinämäki, Tanja Joona, Juha Joona, Antti Aikio, Anne Nuorgam ja Erika Sarivaara. Kuva: Yle Sápmi

Eduskunnan perustuslakivaliokunta vierailee Inarissa huhtikuun 26.-27. päivä.

Perustuslakivaliokunnan sihteeri, valiokuntaneuvos Matti Marttunen kertoo Lapin Kansa Ságat -toimitukselle, että tiistaina 26.4. valiokunta tapaa Saamelaiskäräjien edustajia ja sen jälkeen järjestää avoimen keskustelutilaisuuden Sajoksessa.

Keskiviikkona 27.4. perustuslakivaliokunta käy Saamelaismuseo Siidassa ja kuulee tutkijoiden ajatuksia saamelaisasioista.

– Valiokunta kuulee tutkijoita Leena Heinämäki, Antti Aikio, Anne Nuorgam, Erika Sarivaara, Tanja Joona ja Juha Joona, sekä Saamelaisalueen koulutuskeskuksen rehtoria Liisa Holmbergia. Olemme pyrkineet saamaan jonkinlaisen tasapainon siihen, ketä valiokunta kuulee, sillä ymmärtääksemme tutkimusten välillä on jonkinlaisia ristiriitoja, valiokunnasta kerrotaan.

Teemana muun muassa pohjoismainen saamelaissopimus ja ILO

Perustuslakivaliokunnan sihteeri, valiokuntaneuvos Matti Marttunen kertoo, että keskustelutilaisuuden ja koko matkan teema on pohjoismainen saamelaissopimus, ILO 169 -sopimus ja lisäksi myös muut esilletulevat asiat.

Vierailulle osallistuvat 12 kansanedustajaa, valiokuntaneuvos ja oikusministeriön demokratia-, kieli- ja perusoikeusasioiden yksikön johtaja Johanna Suurpää.

– Osa valiokunnan jäsenistä ovat uusia jäseniä ja heille nämä asiat saattavat olla uusia. Toisaalta perustuslakivaliokunta ei tiedä kovinkaan hyvin, mitä hallitus on tekemässä ja siksi esimerkiksi pohjoismainen saamelaissopimus voi olla hieman tuntematon joillekin, sillä se ei ole tullut vielä edsukunnan käsittelyyn, Marttunen kertoo.

Valiokunta vieraili saamelaisalueella viimeksi Enontekiössä keväällä 2013.

Tuoreimmat: Saame

Váldoođđasat

Varrasamosat

Muualla Yle.fi:ssä