Saame

Muddusjärven paliskunnassa aletaan soveltaa Akwé: Kon –menettelyä

Metsähallitus ja Muddusjärven paliskunta ovat allekirjoittaneet sopimuksen, johon kuuluu toimintasuunnitelman tekeminen metsähakkuista seuraavaksi 14 vuodeksi.

Osmo Seurujärvi
Muddusjärven paliskunnan poroisäntä Osmo Seurujärvi pitää keskiviikkona tehtyä sopimusta historiallisena. Kuva: Maria Saijets / Yle

Muddusjärven paliskunta ja metsähallitus ovat sopineet, että Muddusjärven paliskunnan alueen metsähakkuista tehdään toimintasuunnitelma Akwé: Kon -työryhmän kanssa. Metsähallitus pyytää saamelaiskäräjiä nimeämään jäsenet ja Akwé: Kon -työryhmä nimeää sihteerin.

Akwé: Kon -menettelyn tarkoituksena on turvata saamelaisalueella saamelaiskulttuuria ja -elinkeinoja sekä kulttuuriperintö myös niillä alueilla, joilla suunnitellaan tai toteutetaan hankkeita, joilla voisi olla vaikutuksia edellä mainittuihin asioihin.

Keskiviikkona pidetyssä kokouksessa sovittiin, että Muddusjärven paliskunnan metsähakkuista tehdään selkeä toimintasuunnitelma 14 vuodeksi. Poroisäntä Osmo Seurujärvi toivoo, että suunnitelma myös saadaan aikaan ja että se merkitsisi parempaa tulevaisuutta Muddusjärven paliskunnan poronhoitajille.

– Kyllähän siihen täytyy uskoa, eihän muuten olisi kannattanut edes allekirjoittaa. Kyllä minä uskon että tilanne on nyt parempi meidän kannalta, hän sanoo.

Keväällä riita hakkuista

Metsähallituksella ja Muddusjärven paliskunnalla oli keväällä riitaa siitä, että miten paljon paliskunnan alueella voidaan hakata metsää. Tuolloin paliskunta joutui tyytymään siihen, että ainakin yhdestä kohtaa metsää kaadettiin Inarin Jäävaarassa. Paliskunta vastusti aluksia kaikkia hakkuita, mutta joutui taipumaan kompromissiratkaisuun.

Metsähallituksen Metsätalous Oy:n aluejohtaja kertoo, että vaikeuksia on riittänyt, mutta nyt tiedetään miten päästään eteenpäin.

– Kaikki leimikkosuunnitelmat lähetetään paliskunnalle edelleen joka tapauksessa ja myös tämän prosessin aikana ne voidaan lähettää, että siitä on sovittu menettelytavat, miten yhteistyö toimii, Kirsi-Marja Korhonen toteaa.

“Historiallinen sopimus”

Tarkoituksena on, että toimintasuunnitelma valmistuu 31.5.2017 mennessä. Vaikka nyt tehty sopimus on iso askel eteen päin, niin Seurujärvi ei menisi vielä kuitenkaan liikoja juhlimaan.

– Kyllähän tämä on tietenkin historiallinen sopimus, mutta paljon tässä on vielä työtä. Eihän tässä mikään ole vielä valmista. Ensiksi täytyy kuitenkin saada se toimintasuunnitelma valmiiksi, hän toteaa.

Metsähallituksestakaan ei oteta vielä kovin paljoa kantaa siihen, että mitä odottavat tulevaisuudelta ja uskovatko pääsevänsä toteuttamaan haluamansa määrän hakkuita. Kiistan päättymisestä myös Metsähallitus olisi tyytyväinen.

– Tässä Muddusjärven tapauksessa on ollut aikaisemmin vaikeuksia löytää yhteistä näkemystä, mutta nyt siihen on päädytty. Jos tämä tästä nyt hyvin lähtee etenemään ja toimintasuunnitelma saadaan hyväksyttyä, niin ei ole sitten tarvetta palata niihin aikaisempiin, Korhonen toteaa.

Tuoreimmat: Saame

Váldoođđasat

Varrasamosat

Muualla Yle.fi:ssä