Saame |

Musiikkiseminaari esittelee rohkeita ja nuoria saamelaisartisteja

Saamelaismuseo Siida järjestää musiikkiseminaarin alkuperäiskansojen Ijahis idja -festivaalin yhteydessä. Sen aiheena ovat uudet, nuoret saamelaisartistit, jotka tekevät rohkeasti uudenlaista musiikkia yhdistellen saamelaista musiikkiperinnettä ja musiikin uusimpia trendejä.

Suohpanterror lea hábmen Ijahis ija 2016 plakáhta.
Kuva: Ijahis idja

Ijahis idja – alkuperäiskansojen musiikkitapahtumassa kuullaan tänä vuonna lukuisia uusia saamelaisartisteja. Festivaalin yhteydessä Saamelaismuseo Siida järjestää lauantaina 20.8. klo 11–13 musiikkiseminaarin. Sen aiheena ovat uudet, nuoret saamelaisartistit, jotka tekevät rohkeasti uudenlaista musiikkia yhdistellen saamelaista musiikkiperinnettä ja musiikin uusimpia trendejä.

Seminaarin aloittavat Saamelaisalueen koulutuskeskuksen musiikkikoulutuksen opiskelijat. Anna Lumisalmi, Laura Pieski, Satu Aikio ja Hanna-Maaria Kiprianoff opiskelivat vuoden verran saamelaista musiikkia muusikko Annukka Hirvasvuopio-Laitin opetuksessa Utsjoella. Seminaarissa ryhmä kertoo kokemuksistaan koulutuksesta ja tulevaisuuden musiikillisista suunnitelmista. He myös esittävät musiikkia seminaarissa.

Saamelainen elektropop-artisti

Ágy
Ágy. Kuva: Daniel Mikkelsen Photography
Ágy (Agnete Båtnes Braaten) on saamelainen elektropop-artisti, joka yhdistelee musiikissaan vahvoja, hypnoottisia rytmejä ja melodioita joikuun ja moderniin laululliseen ilmaisuun. Vuonna 2015 Ágy julkaisi ensimmäisen EP:nsä Arvedávgi, jonka nimikkokappale listattiin NRK:n P3 nuorten kanavan soittolistalle. Ágy on saamelaisen musiikin raikkaimpia tuulahduksia ja hän kertoo puheenvuorossaan musiikistaan sekä siitä, mikä innoittaa häntä artistina.

Ylva
Ylva-yhtyeen Niillas Holmberg.

Joiun ja runojen yhdistäminen elektronisiin rytmeihin

Elektronista musiikkia soittavan mystisen Ylva-yhtyeen debyyttialbumi YLVA julkaistiin toukokuussa 2016. Nopeasti suuren suosion saavuttaneen Ylvan musiikki on ennennäkemätöntä elektronisen ja alkuperäiskansojen musiikkikentillä. Yhtyeen keulakuva saamelaistaiteilija Niillas Holmberg kertoo seminaarissa Ylva-ryhmän musiikillisesta taustasta ja joiun ja runojen yhdistämisestä elektronisiin rytmeihin.

Ravggon
Panu Klemettilä, Matti Naakka, Milla Pulska. Kuva: Linnea Rasmus / Yle

Omiin juuriin ja luontoon tukeutumista

Seminaarin päättää vuotsolainen rapsakkaa folk-rockia pohjoissaameksi tekevä Ravggon-yhtye. Seminaariin yhtyeestä saapuvat Milla Pulska, Matti Naakka ja Panu Klemettilä. Ravggon julkaisi heinäkuun alussa debyyttialbuminsa Ráji ravddas ja keikkailee ahkerasti ympäri Saamenmaata ja kauempanakin. Puheenvuorossaan he kertovat musiikistaan ja lyriikoistaan, jotka käsittelevät nykymaailman ilmiöitä, mutta tukeutuvat kuitenkin omiin juuriin ja luontoon. Seminaarin lopuksi kuulemme musiikkia heidän upouudelta albumilta.

Ijahis idjan musiikkiseminaari järjestetään Saamelaismuseo Siidan auditoriossa ja pääsymaksu on 6 €. Seminaarin kielet ovat saame, suomi ja englanti.

Tuoreimmat: Saame

Váldoođđasat

Varrasamosat

Muualla Yle.fi:ssä