Sápmi |

Myös ensi keväänä päästään Helsingistä lentäen Enontekiölle

Helsinki-Enontekiö kevätlennoilla on suuri merkitys Enontekiölle.

Eanodaga girdingieddi
Enontekiön lentokenttä Govva: YLE / Pia Tuukkanen

Vuoden 2018 kevätlentovuorot alkavat maaliskuun 3. päivä ja lentoja riittää huhtikuun 14. päivään saakka. Lentopäivä on kerran viikossa, lauantaina.

Lennot ovat aamulentoja; aamuvarhaisella lennetään Helsingistä Enontekiölle ja samana aamuna, viimeistään ennen klo 13.00 pääsee Helsinkiin takaisin.

– Suurin muutos edellisvuoden lentoihin on se, että viime vuonna lennettiin kahdesti viikossa, tänä vuonna on lentosesonkia pidennetty, kertoo Enontekiön kunnan kehitysjohtaja Hannu Autto

– Kahdesta vaihtoehdosta valittiin lentosesongin pidentäminen, koska lentojen määrän lisääminen nopealla aikataululla on vaikeaa, kertoo Autto. Pidennetty lentosesonki oli Autton mukaan parempi vaihtoehto, myös paikallisten yrittäjien mielestä.

Lentolipuja saa jo internetistä

Helsinki-Enontekiö lentoliput ovat internetissä myynnissä. Hannu Auton mukaan yhdensuuntainen lippu Helsingistä Enontekiölle on vielä tässä vaiheessa kohtuullinen.

– Muutama päivä sitten vilkaisin internetistä lipun hintaa, ja hinta taisi olla 52 euroa yhteen suuntaansa, joten toistaiseksi tänne pääsee aika huokealla hinnalla, iloitsee Autto.

Enontekiön lentoasemalta on myös järjestetty suorat jatkoyhteydet eteenpäin Hettaan, Kilpisjärvelle ja Ylikyrön Raattamaan. Hannu Autto näkee kuitenkin haasteitakin Helsinki-Enontekiö lentovuorojen sovittamisessa yhteen yleisten liikenneyhteyksien aikataulujen kanssa.

– Anivarhainen lento Helsingistä on haasteellinen ulkomailta tuleville matkustajille. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että matkustajan täytyy jo edellispäivänä saapua Helsinkiin ja yöpyä siellä. Parhaitenhan tämä lauantai aamun lentoyhteys palvelee eteläsuomalaisia, arvelee Autto.

Tästä tarkemmat aikataulut Helsinki-Enontekiö lentoyhteyksille

Lentokenttä on tärkeä Enontekiölle

Enontekiön kunnan kehitysjohtaja Hannu Autton mielestä tärkeää, että Enontekiöltä on nopea yhteys pääkaupunkiin, Helsinkiin.

– Vaikka suurin osa meidän lentomatkustajista tuleekin vielä charterlennoilla, niin toivottavasti tavallisten lentoyhteyksien yhteistyökumppanien kanssa löydämme ratkaisuja siihen, miten vielä voimme kehittää lentoyhteyksiä, pohtii Autto positiivisesti Enontekiön lentokentän tulevaisuutta.

– Tällä hetkellä on eri matkailuyritysten kautta myyty jo 7000 chartermatkaa ja jouluun on kuitenkin vielä aikaa, kertoo Autto. Viime vuonna yli 20 000 joulun ajan matkustajaa saapui Enontekiön lentokentän kautta.

Ei vielä varmaa pääsevätkö enontekiöläiset ilmaisille kevätlennoille

Edellisinä vuosina ovat enontekiöläiset päässeet ilmaiseksi lentämään Helsinkiin ja takaisin. Sen on mahdollistanut Enontekiön kunnan tekemä tappiotakuusopimus lentoyhtiön kanssa. Kunta on maksanut lentoyhtiölle niin sanotuista "tyhjistä istuinpaikoista", jotta lentoyhtiölle ei tulisi tappiollisia lentoja Enontekiölle. Tappiontakuumaksua on myös perusteltu sillä, että Enontekiön lentokentän käyttöastetta on siten voitu nostaa pidemmällekin ajalle, kuin vain joulun ajan charterlentojen ajaksi.

Enontekiön kunnan kehitysjohtaja Hannu Autto kertoo, että ensi keväänä kunta ei ole maksamassa tappiontakuusummia lentoyhtiölle.

– Enontekiön kunta maksaa julkisen palvelun velvoitteen mukaisesti lentoyhtiölle jokaisesta lennosta ja sitä en osaa sanoa, pääsevätkö enontekiöläiset sillä ilmaiseksi lentämään Helsinkiin, sanoo Autto. 

– On tietysti monista asioista kiinni pääsevätkö enontekiöläiset ilmaisille lennoilla, enkä tässä vaiheessa pysty sellaisia lupaamaan, toteaa Autto.

Enontekiöltä matkaajat löytävät elämyksiä ja luonnonrauhaa

Enontekiön kunnan kehitysjohtajan arvelun mukaan Enontekiölle tulevat kevätmatkaajat ovat enimmäkseen suomalaisia. Jatkossa Autto toivoo, että myös yhteydet ulkomaille toimisivat paremmin.

– Enontekiölle tuleva matkaaja hakee todellisia kokemuksia, autenttisuutta ja luonnon rauhaa. Enontekiölle tulevat myös sellaiset matkaajat, jotka hiihtävät paljon, kertoo Autto.

Enontekiön kunnan kehitysjohtaja myös toivoo, että Norbottenista ja Finnmarkista löydettäisiin Enontekiön lentokentälle.

– Naapurimaiden kanssa voisi olla hyvinkin paljon yhteistyötä, myöntää Autto.

– Edellisvuosina jonkinlaista yhteistyötä on tehtykin Kautokeinon kunnan kanssa, ja sitä yhteistyötä voisi uudelleenkin herätellä henkiin, mainitsee Enontekiön kunnan kehitysjohtaja Hannu Autto Enontekiön lentokentän kehitysmahdollisuuksista.

Suurin osa asiakkaista tulee lentäen

Lentomatkailijat tuovat Hetassa sijaitsevalle Minna Kankaanpään poromatkailuyritykselle osan vuoden tienestistä. Kankaanpää on tyytyväinen Helsinki-Enontekiö välisiin kevätlentoihin.

– Suurin osahan meidänkin asiakkaista on ulkomaalaisia, koska talviaikaan tänne on hyvin vaikea päästä ja ulkomailta ylipäätään ei pääse kuin lentämällä, niin kyllä lennoilla on iso merkitys, kertoo Minna Kankaanpää.

Kankaanpään mukaan lauantaiaamuinen lentovuoro sopii varmaankin parhaiten juuri suomalaisille ja keski-eurooppalaisille matkailijoille. Jatkoyhteyttä tarvitseville aikataulu on haasteellinen. Kankaanpää on miettinyt parannusehdotuksia aikatauluihin.

– Ehkä sille parhaimmalle sesongille, joka on pääsiäisen molemmin puolin ja Marianpäivät, jos niillä viikoilla olisi kaksi lentoa. Silloin on ihmisiä, jotka tulevat lyhyemmäksi aikaa, kahdeksi kolmeksi vuorokaudeksi, Kankaanpää toteaa ja lisää.

– Se parantaisi huomattavasti saavutettavuutta tänne.

Minna Kankaanpään asiakkaina ovat keväisin ja syksyisin enimmäkseen kotimaiset bussimatkaajat, jotka ostavat myös  poronlihaa.  Joukossa on myös kotimaisia kulkijoita, jotka ovat tulleet lentäen tai autollaan paikkakunnalle ja haluavat saada poronlihaa tuliaisena kotiin vietäväksi.

Talvisesongin aikana Minna Kankaaanpään Minna Tallilla käyvät melkeinpä ainoastaan keskieurooppalaiset matkailijat

– Jonain talvena laskin, että toistakymmentä eri kansallisuutta kävi, kertoo Kankaanpää tyytyväisenä asiakkaidensa kansallisuuksien kirjosta.

Kankaanpää on huomannut, että joulukuun puolesta välistä maaliskuun loppuun on matkailusesongin vilkkain aika, ja vielä huhtikuun alussakin käy ulkomaalaisia asiakkaita. Keväiset Enontekiön lennot on ajoitettu sopivasti tälle ajalle.

Charterlennoilta ei Minnan talleille asiakkaita tule, vaikka Kankaanpää itse on useana vuotena mukana ollutkin charterlentojen asiakkaita vastaanottamassa lentokentällä ja ajeluttamassa heitä poroilla ja hevosilla.

Kaiken kaikkiaan matkailuyrittäjä Minna Kankaanpää on tyytyväinen lentoihin Enontekiölle

– Se on tärkeää, että lentokenttä on elinvoimainen, ja että tänne on mahdollisuus päästä lentokoneella. Charteritkin tuovat elinvoimaa ja  parantavat koko kunnan elämää sekä lisäävät maksukykyä kaikella tavalla. Lennot ovat tosi iso asia enontekiöläisille, toteaa Minnan Tallin omistajan Minna Kankaanpää tyytyväisenä.

Varrasamosat: Sápmi

Váldoođđasat

Bivnnuhamosat

Varrasamosat

Muualla Yle.fi:ssä