Saame |

Näkkälän paliskunta jakautuu kahtia vaikeiden laidunriitojen vuoksi

Näkkälän paliskunta Enontekiön kunnassa päätti keskiviikkona jakautua kahdeksi uudeksi paliskunnaksi. Eteläiseen paliskuntaan päätyneet poronhoitajat aikovat kuitenkin valittaa päätöksestä.

Boazu
Kuva: Vesa Toppari / Yle

Näkkälän paliskunnan ylimääräinen kokous päätti keskiviikkona, että paliskunta jakautuu kahtia pohjois- ja eteläosaan.

Uusien paliskuntien raja kulkee pääsääntöisesti Hetta–Nunnanen-tien pohjoispuolelta.

Kokous äänesti jokaisesta asiakohdasta, Ranta ja Kumpulainen poroisänniksi

Näkkälän paliskunnan hallitus oli valmistellut kokoukseen ehdotuksen jakoperusteista ja paliskuntien rajoista.

Kaikki hallituksen ehdotukset hyväksyttiin sellaisinaan. Kokous venyi kuitenkin pitkälle iltaan, sillä kokousväki joutui äänestämään jokaisesta asiakohdasta.

– Päätökset tehtiin hallituksen ehdotusten mukaisesti. Aluehallintovirasto vahvistaa jaon lopullisesti, mutta päätöksestä on vielä mahdollisuus valittaa, kertoo paliskunnan poroisäntä Hannu Ranta Lapin Kansa -sanomalehdelle.

Uudet paliskunnat valitsevat itse hallituksensa. Näkkälän paliskunnan nykyinen poroisäntä Hannu Ranta valittiin pohjoisen paliskunnan ja Esa Kumpulainen eteläisen paliskunnan poroisännäksi.

Eteläpuolen poronhoitajat aikovat valittaa päätöksestä

Eteläisen paliskunnan poroisännäksi valittu Esa Kumpulainen ei ole tyytyväinen päätökseen. Hän kertoo Yle Sápmille, että he aikovat valittaa päätöksestä.

– Ei tämä poronhoidollisesti ole meille hyvä päätös. Kysymys on laidunmaista ja meidän laidunmailla on nyt kaikki rasitteet, 400 huvilamökkiä ja 11 kylää, maantiet ja kaikki. Ei siinä oikein voi poroja hoitaa muuta kuin tarhassa ja silloin se ei ole enää luontaistaloutta, sanoo Kumpulainen.

– Nämä kärhämät on niin pieniä, että elinvoimainen paliskunta ilman jakohommia olisi ollut paras päätös. Aiomme valittaa päätöksestä, ilman muuta.

Syynä pitkittyneet laidunriidat

Näkkälän paliskunnassa on jo pitkään ollut laidunriitoja. Riidoista on tehty myös useita tutkintapyyntöjä poliisille.

Yhtenä syynä riitoihin on ollut talvilaidunmaiden käytöstä solmittu sopimus, jota kaikki osakkaat eivät ole noudattaneet.

– En osaa sanoa, rauhoittuuko tilanne nyt, toivottavasti. Aika kiihkeäksi on nämä hommat käyny, kertoo poroisäntä Hannu Ranta.

Tuoreimmat: Saame

Váldoođđasat

Varrasamosat

Muualla Yle.fi:ssä