Saame

Nämä Yle Sápmin suomenkieliset artikkelit kiinnostivat eniten vuonna 2020: saamenpuvut, norjalainen kylä, Suomen ainoa Dormidon ja jäätelön nimi

Tähän artikkeliin olemme koonneet Yle Saamen luetuimmat suomenkieliset uutiset kuluneena vuonna 2020.

1
1. nettijuttu 2020
Kuva: Vesa Toppari / Yle

Tämä on kertomus saamenpuvuista – aviomies halusi säpikkäisiinsä vihreää, sillä vaimo on kotoisin Lemmenjoen mäntymetsästä – Gákti čatná olbmuid oktii: vihtta gáktemuitalusa

Saamenpuvut kiinnostivat tänä vuonna monia lukijoita.

Tämä on kertomus saamenpuvusta. Puvusta, joka on kantajalleen enemmän kuin vaate. Puvusta, jonka mukana kulkee aiempien sukupolvien historia. Kertomus siitä, kuinka esivanhempien perinnettä kannetaan rakkaudella ja ylpeydellä. Tämä suomenkielinen artikkeli on tämän vuoden luetuin.

Lue artikkeli tästä.

2
2. nettijuttu 2020
Kuva: Sauli Antikainen / Yle

Asukkaat ilmoittivat kylän myytäväksi 1990-luvulla, mutta nyt kaikki haluavat Norjan Pikku-Suomeen

Toiseksi eniten lukijoita kiinnosti Norjan Varanginvuonon pieni kylä, Pykeija.

Pykeijan kylästä on kasvanut omalaatuinen matkailukohde, jonka pikkuruiset kujat täyttyvät autoista. Paikan päällä Norjassa vieraili Yle Sápmin toimittaja Kaisa Aikio.

Lue artikkeli tästä.

3
3. nettijuttu 2020
Kuva: Sara Wesslin / Yle

Suomen ainoa Dormidon – valokuva esi-isän hautakivestä mahdollisti harvinaisen nimen hyväksymisen

Uudistuneen nimilain myötä vanhemmilla on paremmat mahdollisuudet nimen valintaan, vaikka sitä ei vielä löytyisikään väestötiedoista. Keväjärveläinen Anna Lumikivi nimesi esikoispoikansa esi-isänsä mukaan Anton Johannes Dormidoniksi.

Lue artikkeli tästä.

4
4. nettijuttu 2020
Kuva: Linda Tammela / Yle

Tutun jäätelön rasistiseksi koettu nimi muutetaan – Suomessa asuva inuiittiaktivisti: "On vuosi 2020, oli jo aikakin"

Ensi keväästä lähtien kauppojen pakastimista löytyy Eskimon sijaan Pingviini Puikko. Tuttu jäätelö muuttaa nimeään. Grönlantilaisen Aqqalu Berthelsenin mielestä oli jo aikakin ottaa askel kohti tulevaisuutta.

Lue artikkeli tästä.

5
5. nettijuttu 2020
Kuva: Kirsti Länsman / Yle

Utsjokelainen Jouni Halonen palveli sodassa huoltojoukoissa ja kuljetti tavaraa porolla – sotilaskuva aiheutti skandaalin Venäjällä

Utsjokelainen Rájá-Jovnna, Klemet Jouni Jeremias Halonen palveli jatkosodassa huoltojoukoissa Luttojoen alueella ja kuljetti porolla niin tarvikkeita ja ruokaa kuin haavoittuneita ja kuolleitakin. Hänestä otettu sotilaskuva sai keväällä laajaa huomiota Venäjällä.

Kun Johannes Halonen näki kuvan isästään venäläisen rakennuksen seinällä, ei hän ollut uskoa näkemäänsä.

Lue artikkeli tästä.

6
6. nettijuttu 2020
Kuva: Kaija Länsman / Yle

Pohjoisessa Sodankylässä on eniten lunta sataan vuoteen – "Jos saman verran vielä nakataan lisää, ollaan keväällä ihmeissään"

Aura-auton kuljettajalle on kertynyt alkutalven aikana saman verran ajoa kuin normaalina talvena keskimäärin.

Perheen käytyä yöpuulle hyppäsi inarilainen Kalle Kosonen aura-auton rattiin. Hänen tehtävänään oli pitää Inarin ja Pokan kylien välinen tie ajokunnossa.

Lue artikkeli tästä.

7
7. nettijuttu 2020
Kuva: Vesa Toppari / Yle

Pohjoiseen mökille koronavirusta pakoon? Utsjoen kunnanlääkäri kehottaa jäämään kotiin: "Olemme pulassa, jos kunnan ihmismäärä tuplaantuu"

Korona-aika on vaikuttanut matkailijoiden määrään Lapissa. Kun utsjokelainen matkailuyrittäjä julkaisi keväällä sosiaalisessa mediassa kirjoituksen, jossa tarjosi eristäytymismahdollisuutta koronavirukselta Lapin luonnon rauhaan, hätkähtivät jotkut tätä mainosta: pikkupaikkakunnan terveydenhuollon kapasiteetti on laskettu asukasmäärän mukaan.

Lue artikkeli tästä.

8
8. nettijuttu 2020
Kuva: Linda Tammela / Yle

Suomessa asuva grönlantilainen aktivisti: Kaikkien rasistisesti nimettyjen jäätelöiden ja tuotteiden nimi pitäisi muuttaa

Suomessa pohdittiin Eskimo-jäätelön nimen muuttamista, vaikkakaan mitään varsinaista päätöstä tai suunnitelmaa nimen muuttamisesta silloin ei vielä ollut.

Suomessa asuva grönlantilainen artisti ja aktivisti Aqqalu Berthelsen kertoo, ettei hänen mielestään eskimo-termin käyttö ole sopivaa.

Lue artikkeli tästä.

9
9. nettijuttu 2020
Kuva: Vesa Toppari / Yle

Holiday Club Saariselän kylpylähotellin pari seinää ja osa katosta romahtanut

Holiday Club Saariselän kylpylähotellin pari seinää ja osa katosta romahti perjantaina 10.4.2020. Henkilövahinkoja ei sattunut, koska hotelli palveluineen oli suljettuna koronaepidemian vuoksi.

Lue artikkeli tästä.

10
10. nettijuttu 2020
Kuva: Kaija Länsman / Yle

Sorayhtiön mukaan poron papanat pilasivat betonin – yhtiö vaatii paliskunnalta mittavia korvauksia

Inarilainen Sorakukkola Oy vaati Inarin merkkipiiriin kuuluvaa Hammastunturin paliskuntaa korvaamaan betonit, jotka yhtiön mukaan olivat menneet pilalle poron papanoiden vuoksi. Yhtiö on toimittanut asiasta Lapin käräjäoikeuteen kaksi eri haastehakemusta.

Lue artikkeli tästä.

Varrasamosat

Muualla Yle.fi:ssä