Saame |

Nellimiläisen tieaktiivin 30 vuoden odotus päättyi: "Nyt on hyvä olla"

Tauno Haltta on yrittänyt saada Itä-Inarin Nellimin tien korjausta aikaiseksi jo liki 30 vuotta. Viime viikolla työ viimein palkittiin, kun liikenne- ja viestintäministeriö lupasi 10,4 miljoonaa euroa Nellimin tien korjaukseen. Tien perusparantaminen toteutetaan vuosina 2017–2019.

Tauno Haltta
Kuva: Yle

Nellimiläisellä Tauno Haltalla on aihetta juhlaan. Hän on liki 30 vuotta tehnyt töitä Itä-Inarin Nellimin tien korjauksen eteen. Viime viikolla työ viimein palkittiin, kun liikenne- ja viestintäministeriö lupasi 10,4 miljoonaa euroa tien perusparantamiseen.

Noin 40 kilometriä pitkä soratie Ivalosta Nellimin kylään on huonokuntoinen ja erityisesti kelirikkoaikaan keväisin ja syksyisin tie on koettu vaaralliseksi.

– 28 vuotta sitten, vuonna 1988, kävimme Nellimin kylätoimikunnan puitteissa karvalakkilähetystönä Rovaniemellä. Kävimme Tielaitoksen pakeilla ja he lupailivat silloin, että ennen kuin lehti puhkeaa, lentokone linjaa tiepohjan, mutta sitä lentokonetta ei ole vielä näkynyt, Haltta kertoo.

Prioriteetti Inarin kunnalle

Liikenne- ja viestintäministeriö lupasi vihdoin viime viikolla 10,4 miljoonaa euroa Nellimin tien korjaukseen tie- ja rataväylien korjaamiseen kohdennetusta 364 miljoonan euron lisärahoituksesta.

Nyt on hyvä olla, toteaa Haltta.

– Tuntuu erittäin hyvältä ja haluan kiittää kuntaa erittäin hienosta työstä, mitä asian eteen on tehty viime ajat. He eivät enää heitelleet Nellimin tietä nelossijalle, nyt ollaan ykkösiä, nyt ollaan saatu rahaa, nyt on hyvä olla, tien korjauksen puolesta taistellut Tauno Haltta iloitsee.

Aiemmin tänä keväänä Inarin kunnanjohtaja Jyrki Hyttinen kertoi kunnan olevan sitoutunut tien korjauksen suunnitteluun 300 000 eurolla ja rakentamiseen 500 000 eurolla. Tien korjaus oli enää kiinni valtion rahoituksesta.

Tärkeä niin paikallisille kuin matkailijoillekin

Perustelut tien korjaamiselle ovat työmatkaliikenteen liikenneturvallisuuden ja matkailuelinkeinon toimintaedellytysten parantaminen.

Nyt kun rahoitus tielle on järjestynyt, odottaa Tauno Haltta kylän matkailuelinkeinolle hyvä aikoja.

– Odotukset ovat tietenkin suuret, tulevaisuutta odotellessa. Nytkin Nellimin hotelli, joka on suurin työllistäjä kylässä, laajentaa ja se taas tuo enemmän matkailua ja työpaikkoja. Tällä on suuri vaikutus myös pienyrittäjiin, matkailuyrittäjiin, kertoo Haltta.

Nellimin tien perusparantaminen toteutetaan vuosina 2017-2019. Työ käynnistyy tiesuunnitelman laatimisella.

Tuoreimmat: Saame

Váldoođđasat

Varrasamosat

Muualla Yle.fi:ssä