Saame |

Norjalainen raha ei kelvannut Porokuninkuusajojen järjestäjille

Norjan ja Ruotsin kilpaporot jätetään tänä vuonna vaihteeksi Inarin Porokuninkuusajojen ulkopuolelle. Suomen Paliskuntain yhdistyksen porokilpailuvaliokunnan mukaan he ovat saaneet kirjallisen tarjouksen Norjasta, mutta eivät usko lupauksiin kilpailujen rahoitusavusta.

Anders Nils K. Eira SVL-N heargevuodjinlávdegoddi heargevuodjin
Norjansaamelainen Andres Nils K. Eira haluaa kumota syytteet, ettei Norjasta olisi tarjottu rahaa Porokuninkuuskisojen järjestämiseen. Kuva: NRK Sápmi

Norjan Saamelaisurheiluliiton (SVL-N) alaisen porokilpailulautakunnan puheenjohtaja Anders Nils K. Eira on kimpaantunut Suomen porokilpailuvaliokunnan syytöksistä. Suomen porokilpailuvaliokunnan varapuheenjohtaja Juha Mikkola sanoi keskiviikkona Yle Sápmin haastattelussa, ettei Norjan kilpaporoilla ole asiaa Inarin porokuninkuusajoihin, koska norjalaiset eivät tue tapahtumaa rahallisesti.

Norjalaisten mukaan asia on juuri toisin päin: suomalaiset eivät ole heitä huolineet mukaan, rahoitustarjouksesta huolimatta. Eiran mukaan SVL-N on lähestynyt Paliskuntain yhdistystä kirjeellä, jossa ovat ehdottaneet sopimusta.

– SVL-N:n puolesta olemme tarjonneet kunnon rahasummaa, mutta rahalle olimme asettaneet myös ehtoja. Meidän on saatava varmuus siitä, että pääsemme osallistumaan kuninkuusajoihin. Tarjoukseen emme kuitenkaan koskaan saaneet minkäänlaista vastausta, Eira kertoo.

Suomen porokilpailuvaliokunta vahvistaa saaneensa norjalaisten tarjouksen. Varapuheenjohtaja Juha Mikkolan mukaan heillä ei aikomusta vastata tarjoukseen, koska heidän mukaansa siihen liittyy liian paljon epävarmuustekijöitä. Mikkola ei luota Norjan maksuvalmiuteen, koska hänen mukaansa norjalaiset ovat ennenkin luvanneet osallistuvansa kuninkuuskuluihin, mutta eivät ole koskaan rahoja maksaneet.

Porokisaajat jakautuneet

Vuoden 2015 porokuninkuus-sarja avattiin kaikille kilpailijoille Paliskuntain yhdistyksen hallituksen poikkeussäännöllä. Tänä vuonna vanhat säännöt rajoitetusta osallistumisesta ovat jälleen voimassa ja valta on porokisa-asioista vaihtunut. Paliskuntain yhdityksen hallitus siirsi kesäkuun kokouksessan itseltään vastuun kuninkuuskisojen järjestämisestä ja kilpailusäännöistä Porokilpailuvaliokunnalle.

Eira ei sanojaan säästele arvostellessaan Suomen puolen kilpailuvaliokunnan toimintaa.

– Tiedämme hyvin millainen Suomen porokilpailuvaliokunta on. Minun on pakko käyttää tällä kertaa kovia sanoja. Mielestäni heidän toimintamallinsa muistuttaa kovin Pohjois-Koreaa. He jättävät meidät ulkopuolelle ja syyttelevät meitä riitelemisestä. Itse he jatkuvasti muuttelevat sääntöjä. Mielestäni tämä on lapsellista, Eira täräyttää.

Eiran mielestä tilanne on surkea, koska porokilpailu ei ole suurten massojen laji. Eira ihmettelee suomalaisten halua pitää jo lähtökohtaisesti pienet ajoporoharrastajien kilpailupiirit rajattuna.

– Kuulin päätöksestä puolitoista kuukautta sitten. Aluksi olin shokissa, mutta nyt se on kääntynyt jo suuttumuksen puolelle. Minä en käsitä miten on edes mahdollista, että meidän porokisaajien pienissä urheilupiireissä toiset jätetään ulkopuolelle ja käännetään selkä lajin harrastajille. Minua sellainen ihmetyttää, toteaa Eira.

Yhteistyö takkuillut vuosia

Porokilpailuvaliokunnan varapuheenjohtaja Juha Mikkola kertoo, että ainoa syy norjalaisten poissulkemiseen kuninkuuskisaluokasta on raha.

Anders Nils K. Eiran mielestä eripurassa ei ole kyse rahasta, koska ovat kirjeitse sitä tarjonneet, eikä vastausta ole kuulunut.

– Pelkään, että tässä on puhtaasti kyseessä kateudesta. En keksi muutakaan selitystä toiminnalle. Syytteet kuulostavat perusteettomilta, koska olemme tarjonneet rahaa ja he puolestaan väittävät ettei rahaa ole tarjottu, ihmettelee Eira tapahtumien kulkua.

Taustalla vaikuttavat vuosia jatkuneet erimielisyydet norjalaisten ja suomalaisten porokilpailijoiden välillä ja suomalaisten valta-asema kisojen järjestäjinä. Yhteistyö ja neuvottelut eivät Eiran mielestä ole olleet tuottoisia vuosiin.

– Meidät oli vuosia sitten kutsuttu kokoukseen Rovaniemelle. Siitä ei tullut mitään, koska suomalaiset ilmoittivat, että emme pääse mukaan Suomessa järjestettäviin kisoihin. Sitten viime vuonna kuninkuusluokka avattiin meille. Paliskuntain Yhdistyksestä ei ole oltu yhteydessä Saamelaiseen Urheiluliittoon kanssa asioiden tiimoilta, olemme vain yksittäisiltä ihmisiltä kuulleet päätöksistä. Sitten laadimme sopimusehdotuksen, johon emme ole edes saaneet vastausta, kertoo Eira yhteistyön taustoista.

Osapuolilta vihreää valoa jatkoneuvotteluille

Erimielisyyksistä huolimatta Suomen ja Norjan porokisaajat toivovat yhteistyön onnistuvan jatkossa. Norjan porokilpailulautankunnan Anders Nils K. Eira olisi valmis tekemään töitä sen eteen, että hekin pääsisivät kilpailemaan porokuninkuussarjassa.

– Tietenkin toivon jatkoa, en muuten olisi tehnyt töitä tämän asian eteen. Mutta haluamme myös saada varmuuden osallistumisoikeudesta. Jos Suomen porokisavaliokunta on valmis vielä neuvottelemaan asiasta, niin mekin olemme myötämielisiä.

Juha Mikkola Suomen porokisavaliokunnasta ei poissulje mahdollisuutta neuvotteluille tulevaisuudessa. Kysymykseen siitä, miten pattitilanteesta päästäisiin eteenpäin, ei Mikkola osaa vastata.

Kenkä puristaa nimenomaan norjalaisten osallistumisoikeudesta porokuninkuussarjaan. Nykyisellään Poro-Cup ja Kunikuuskisojen muut sarjat, porokuninkuussarjaa lukuun ottamatta, ovat avoinna kaikenmaalaisille. Se ei kuitenkaan tyydytä norjalaisia, koska juuri porokuninkuussarja, johon valitaan Poro-Cupissa kevään aika 24 eniten pisteitä keränneet ajoporot, on kilpailijoiden silmissä tärkein kisa.

– Se on kaikkein suosituin ja arvostetuin kilpailu, mikä porokisoissa on. Se on erittäin tärkeä kilpailu porokisailijoiden piireissä, toteaa Eira.

Tuoreimmat: Saame

Váldoođđasat

Varrasamosat

Muualla Yle.fi:ssä