Saame |

NRK: Uusi Tenon kalastussopimus on toisen voitto ja toisen tappio

Etelä-suomalainen mökinomistaja valmistautuu lohenpyyntiin uudella ilolla. Saamelainen matkailuyritys sen sijaan ajattelee polttavansa vuokraveneet, kun vuokralaisia ei enää ole.

Veikko Rintamäki
Tenon kiinteistönomistajat ry:n puheenjohtaja Veikko Rintamäki. Kuva: Harry Johansen / Nrk

– Jos uusi Tenon kalastussopimus tulee voimaan, niin sitten kyllä vuokraveneet saa kaupata pois tai pistää poltettavaksi juhannuksena, sanoo Petteri Valle, Lomakylän Vallen omistaja.

Turisteille vuokrattavat veneet ovat monia vuosia elättäneet hänen perheensä Utsjoella. Vuokrattavaksi Valle on tavallisesti ostanut muutaman uuden veneen joka vuosi. Mutta uusi Tenon kalastussopimus, jonka Suomen ja Norjan hallitukset ovat allekirjoittaneet ja joka on parhaillaan Suomen eduskunnan ja Norjan parlamentin hyväksyttävänä, on saanut hänet toisiin ajatuksiin.

– Aloin jo viime kesänä myymään veneitä pois, kun arvasin minkälainen sopimus on meneillään, selittää Valle.

Petteri Valle
Näille ei taida olla enää käyttä tulevaisuudessa, sanoo Petteri Valle, ja pyyhkii lunta veneen päältä.

Vallella on vielä toistakymmentä vuokravenettä, mutta hän ei usko veneiden tuovan ansioita.

– Suurin syy siihen on se, kun Etelä-Suomen mökinomistajat ensi kesänä saavat samankaltaiset pyyntioikeudet kuin paikallisilla kalastajilla on, selittää Valle.

Tähän asti mökinomistajat on laskettu turisteiksi, ja ovat siksi päässeet kalastamaan ainoastaan vuokraveneillä. Ensi kesänä myös loma-asukkaat saavat rekisteröidä veneitä omiin nimiinsä, ja eikä heidän enää tarvitse kalastaa vuokraveneillä.

Tyytymätön asiaan

Mökinomistajat eivät siltikään ole täysin tyytyväisiä sopimusehdotukseen.

– Omasta puolestani en ole tyytyväinen en alkuunkaan, olen pikemminkin suuttunut, sanoo Tenon kiinteistönomistajat ry:n puheenjohtaja Veikko Rintamäki.

– Emme vieläkään saa hyväksytyksi kaikkia oikeuksia mitä ansaitsemme Suomen lain perusteella, kertoo Rintamäki syyksi tyytymättömyyteensä.

Kalastuslupa halpenee 75 prosenttia

Rintamäki asuu Seinäjolla, noin 1000 kilometriä Utsjoelta etelään.

Kymmenen vuotta sitten hän osti noin hehtaarin kokoisen maa-alueen Tenon rannasta Utsjoelta, jonne hän rakensi mökin viisi vuotta sitten.

Siellä hän käy perheensä kanssa vuosittain, ja on tähän asti joutunut maksamaan turistiluvan, 40 euroa vuorokaudessa, kun hän soutaa lohta. Ensi vuonna hinta laskee kymmeneen euroon, jos sopimus hyväksytään.

Sen lisäksi mökinomistajien ei enää tarvitse vuokrata paikallista soutajaa, ja he voivat pyytää ympäri vuorokauden, niin kuin paikallisetkin. Ero paikallisten vapapyyntiin on, että mökinomistajien täytyy lopettaa pyyntinsä hieman aiemmin syksyllä.

Vaativat oikeuksia verkkokalastukseen

Mökinomistajat eivät siltikään ole tyytyväisiä, ennen kuin pääsevät pyytämään yhtä paljon ja samoilla menetelmillä kuin alueen paikalliset kalastajat pyytävät.

– Periaatteessa meillä olisi pitänyt olla oikeus myös verkkokalastukseen, selittää Rintamäki.

Tässä kohtaa hän osoittaa Suomen perustuslakiin.

– Kun me olemme ostaneet maaomaisuutta, niin sen mukana on tultava myös maaoikeudet jotka maakirjaan on merkitty. Laki toimii niin muualla Suomessa, ja niin pitää olla myös Tenonlaaksossa, sanoo Rintamäki.

"70 prosenttia yrityksistä pitää lopettaa"

Tenon rannalla Suomen puolella on noin 600 loma-asunnonomistajaa.

– Jos heidän ei enää tarvitse vuokrata veneitä ja soutajia, niin suunnilleen 70 prosenttia Utsjoen matkailuyrityksistä pitää lopettaa. Se on rahallinen vahinko myös Utsjoen kunnalle, varoittaa Utsjoen kunnanjohtaja Vuokko Tieva-Niittyvuopio.

Vuokko Tieva-Niittyvuopio
Utsjoen kunta on suunnittelemassa 200 uutta mökkipaikkaa, kertoo kunnanjohtaja Vuokko Tieva-Niittyvuopio. Kuva: Harry Johansen / Nrk

Hän suosittelee mökkien omistajia muuttamaan Utsjoelle, jos haluavat saada samanlaiset pyyntioikeudet kuin paikallisilla.

Petteri Valle laskee, että uudessa tilanteessa selviävät ainoastaan sellaiset yritykset, joilla on palvelutarjontaa ympäri vuoden. Hänen yrityksensä on jo valmistautunut, ja on syystalvella avannut uuden ruokailu- ja yöpymispaikan.

Tuoreimmat: Saame

Váldoođđasat

Bivnnuhamosat

Varrasamosat

Muualla Yle.fi:ssä