Saame |

Nuoret pyrkivät lisäämään tietoutta saamelaisista kiertämällä suomalaisissa kouluissa – toiminta vielä rahoituksesta kiinni

Saamelaiskäräjien nuorisoneuvoston puheenjohtaja Laura Pieski toivoo, että Ofelaš-toiminta saataisiin käyntiin ensi vuoden puolella.

Laura Pieski
Saamelaiskäräjien nuorisoneuvoston puheenjohtaja Laura Pieski kertoo, että nuorisneuvostolla on ollut toiminnantäyteinen talvi. Kuva: Susanna Guttorm / Yle

Saamelaiskäräjien nuorisoneuvosto pyrkii purkamaan saamelaisiin kohdistuvia ennakkoluuloja.

Nuorisoneuvostolla on tavoitteena aloittaa Suomessa Ofelaš-toiminta, jonka tarkoituksena on jakaa oikeaa faktoihin perustuvaa tietoa saamelaisista suomalaisissa kouluissa. Norjassa toimintaa on harjoitettu jo yli kymmenen vuotta, hyvin tuloksin.

– Toivottavasti me saisimme jo vuoden 2018 puolella näitä toimia käyntiin kunnolla, mutta se on aika paljon rahoituksesta kiinni, saamelaiskäräjien nuorisoneuvoston puheenjohtaja Laura Pieski kertoo.

Suomessa toimintaa kokeiltiin Lapin kouluilla projektirahoituksen turvin vuonna 2014, mutta silloin saamelaiskäräjien nuorisoneuvosto ei saanut toimintaan jatkorahoitusta.

Ofelaš Riikka Morottaja Anni-Saara Aikio
Talvella 2015 Riikka Morottaja ja Anni-Saara Aikio kiersivät Lapin kouluissa jakamassa saamelaistietoutta. Kuva: Vesa Toppari / Yle Sápmi

Ofelaš on pohjoissaamea ja tarkoittaa tiennäyttäjää tai opasta. Ajatuksena on, että kouluilla kiertävät "oppaat" ovat nimenomaan saamelaisnuoria, jotka kertovat kulttuuristaan omasta näkökulmastaan.

Saamelaiskäräjien nuorisoneuvostolla ollut toimentäyteinen vuosi

Saamelaiskäräjien nuorisoneuvoston puheenjohtaja Laura Pieski kertoo, että nuorisoneuvosto on käsitellyt paljon erilaisia asioita talven aikana. Nuorisoneuvoston yhtenä tavoitteena on esimerkiksi saada saamelaisten kansallispäivä 6.2. maanlaajuiseksi saamelaisuutta käsitteleväksi teemapäiväksi Suomessa.

– Tietystä tämä Ofelaš-toiminta ja tämä teemapäivä, että saisimme saamelaisten kansallispäivän sellaiseksi yleiseksi teemapäiväksi tänne maanlaajuisesti. Ne ovat sellaisia isoja asioita joiden kanssa me olemme työskennelleet nyt tämän talven aikana, Laura Pieski kertoo.

Tavoitteena digitaalinen nuorisotyö

Tiedonjakoa nuorisoneuvosto pyrkii edistämään myös uusien nettisivujen ja digitaalisen sisällön avulla.

– Meidän tavoitteenamme on saada digitaalinen nuorisotyö käyntiin. Että se toimisi nuorille sellaisena tiedonjaon ja neuvonannon välineenä. Meillä on ollut siihen liittyen koulutuksia nyt. Ja yritetään saada myös niin hyvät nettisivut kun vain mahdollista, Pieski kertoo.

Jos saamelaisnuoret haluavat saada äänensä kuuluviin ja rahoitusta hankkeilleen, on yhteyksiä luotava Helsinkiin.

– Syksyn puolella meillä on tavoitteena se, että me saisimme tällaisen keskustelutilaisuuden sinne Helsingin suuntaan, missä olisi viranomaisia ja kansanedustajia ja sellaisia päättäjiä keiden kanssa pääsisimme juttelemaan tästä Ofelaš-toiminnasta ja tästä saamelaisten kansallispäivän teemapäivästä, Pieski sanoo.

Tuoreimmat: Saame

Váldoođđasat

Varrasamosat

Muualla Yle.fi:ssä