Saame |

Pieski ja Juuso haluavat Saamelaiskäräjien valittavan Tenon sopimuksesta

Saamelaiskäräjien jäsenet Pentti Pieski ja Tuomas Aslak Juuso Saamelaiskäräjien valittavan maa- ja metsätalousministeriön työstä Tenon sopimuksen suhteen oikeuskanslerille. Heidän mielestään prosessissa ei toimittu lain mukaan.

Pentti Pieski ja Tuomas Aslak Juuso.
Pentti Pieski ja Tuomas Aslak Juuso.

Pieski ja Juuso ovat ehdottaneet asiaa Saamelaiskäräjien hallitukselle.

Oikeuskanslerin työnä on valvoa, että Suomen ministeriöiden ja tasavallan presidentin virkatyöt noudattavat lakia.

Pieski ja Juuso kirjoittavat tiedotteessaan, että Suomen hallitusta edustanut ministeriö ei ole noudattanut saamelaiskäräjälain yhdeksättä pykälää sillä sopimus allekirjoitettiin, vaikka asiasta ei ollut neuvoteltu Saamelaiskäräjien kanssa.

– Maa- ja metsätalousministeriö ei ole antanut Saamelaiskäräjille mahdollisuutta neuvotella sopimuksen sisällöstä ennen kuin se on hyväksytty valtioiden kesken, sanoo Pieski.

Yritetty neuvotella keskiviikkona – Pieski ei hyväksy

Pieskin ja Juuson mukaan maa- ja metsätalousministeriö yritti keskiviikkona neuvotella Saamelaiskäräjien kanssa, kuten saamelaiskäräjälaki velvoittaa Tenon sopimuksen osalta.

Pieski kirjoittaa tiedotteessaan ilmoittaneensa neuvotteluissa, että hän ei hyväksy neuvotteluita Tenon sopimuksen voimaansaattamisesta, koska ministeriö ei ole järjestänyt neuvotteluita sopimuksen sisällöstä.

Saamelaiskäräjien mukaan voimaansaattamislaista ei voida neuvotella, sillä ministeriö on toimittanut 200-sivuisen luonnoksen Saamelaiskäräjille vasta kaksi päivää ennen neuvotteluja, tiedotteessa kerrotaan.

”Eivät noudata kansainvälisiä sopimuksia”

Juuso muistuttaa, että Suomi on sitoutunut noudattamaan yleisellä talossa YK:n alkuperäiskansaoikeuksien julistusta.

– Olen hyvin huolissaan siitä miten Tenon sopimuksen tapauksessa itse sopimus ja prosessi eivät vastaa niitä oikeuksia, joihin Suomi on sitoutunut ja luvannut toimeenpanna. Onko todella niin, että Suomi tietoisesti lupaa ja sitoutuu Suomen ulkopuolella aivan eri asioihin kuin mitä se todellisuudessa tekee omalla alueellaan, ihmettelee Juuso.

He hämmästelevät neuvotteluprosessin toimintatapaa. Tenon sopimusneuvotteluissa oli neuvottelukunta, jossa oli mukana myös paikallisia ihmisiä, kalastuskunta ja edustajat. Paikalliset edustajat ovat kuitenkin moittineet sitä, etteivät ole päässeet osallistumaan neuvotteluihin.

Tuoreimmat: Saame

Váldoođđasat

Varrasamosat

Muualla Yle.fi:ssä