Saame |

Porokoirat kilpailevat jälleen paimennustaidoistaan Kittilässä – Järjestäjä toivoo mukaan poromiehiä työkoirineen

Poropaimennuskerhon jokavuotinen poropaimennustapahtuma järjestetään jälleen huhtikuun ekana viikoloppuna Kittilässä Alakylän paliskunnassa. Järjestäjä Tiina Pulska toivoo kisaan mukaan mahdollisimman paljon varsinaisessa työkäytössä olevia porokoiria.

Minna Mäntyranta-Mustonen ja Tiina Pulska.
Minna Mäntyranta-Mustonen ja Poropaimennuskerhon puheenjohtaja Tiina Pulska. Kuva: Kati Liiri

Jokavuotinen poropaimennustapahtuma järjestetään jälleen ensi viikolla 8.-10.4.2016 Kittilässä.

Tapahtumaviikonloppu alkaa perjantaina koirien paimennustaipumuksen testauksella. Taipumustestauksessa tarkastellaan, onko koirissa säilynyt taipumus poropaimennukseen, vaikka koira ei olisi ennen testipäivää nähnyt poroa.

Itse poropaimennuskilpailu järjestetään lauantaina. Paimennuskilpailun voittaa poroja parhaiten paimentava koira. Kilpailuun on ennakkoilmoittautumisen perusteella arvottu mukaan kahdeksan osallistujaa.

– Kilpailussa koirakon on suoriuduttava itsenäisesti annetusta tehtävästä. Luvassa on porojen siirtelyä aidasta toiseen, pakollisia pysähtymisiä ja osio, jossa koiran tulee odottaa määrätty aika lupaa jatkaa työskentelyä, kuvailee tapahtuman järjestäjän, Poropaimennuskerhon puheenjohtaja Tiina Pulska.

Jokaisen kilpailusuorituksen arvostelevat ja pistetyttävät kilpailutuomarit. Tuomariryhmä koostuu paimennuksen asiantuntijoista ja poromiehistä.

Porotyössä käytettävät koirat mukaan ilman ennakkoilmoittautumista

Porokoirakerho pyrkii saamaan kisaan mukaan mahdollisimman paljon varsinaisessa työkäytössä olevia koiria.

Siksi poromiesten koirilla on mahdollisuus osallistua kisaan ilman ennakkoilmoittautumista. Riittää, että ilmestyy koiran kanssa paikalle ennen kisan alkua, Poropaimennuskerhon puheenjohtaja Tiina Pulska kertoo.

– Toivomme paikalle saapuvan myös porotyössä käytettäviä koiria. Niiden esiintuominen on kisan ja oikeastaan koko tapahtuman tärkein ja mielenkiintoisin anti. Kisarata on suunniteltu sillä tavoin, että niin koiran kuin ohjaajan kokemuksella on paljon merkitystä, kuitenkaan luontaisia taipumuksia unohtamatta. Rohkeasti siis paikalle poromiehet työkoirinenne, kannustaa Pulska.

Kaikilta tapahtumaan osallistuvilta koirilta vaaditaan ajantasainen rokotussuoja.

Tavoitteena porokoirien käyttöominaisuuksien säilyttäminen ja kehittäminen

Koiria on käytetty poronhoidossa aina ja poroja paimentavista koirista on myöhemmin kehitetty suosittuja koirarotuja.

Suurin osa näistä koirista asuu poronhoitoalueen ulkopuolella, eivätkä ne arjessaan näe poroja. Poropaimennuksen taipumustestauksen ja kilpailujen yhtenä tarkoituksena onkin säilyttää ja kehittää koirien poronhoitotyössä tarvittavia käyttöominaisuuksia.

Koirien kehittämisen lisäksi tärkeää on myös ihmisten kohtaaminen, kertoo järjestäjä Tiina Pulska.

– Tapahtuma on rento, iloinen kevättapahtuma, johon voi tulla katsomaan poroa paimentavia koiria alkuperäisen työtehtävänsä parissa tai vaikka vaan nauttimaan mukavan tapahtuman tunnelmasta. Koiria ja koiraharrastajia saapuu paikalle ihan eteläisimmästäkin Suomesta ja työkoiria käyttäviä poromiehiä taas ympäri Suomen poronhoitoaluetta, Pulska kertoo.

Poropaimennustapahtuma järjestetään Kittilässä Alakylän paliskunnassa Urakkapuljun erotusaidalla.

Tuoreimmat: Saame

Váldoođđasat

Varrasamosat

Muualla Yle.fi:ssä