Saame |

Porokuninkuusajoihin toivotetaan tervetulleeksi kaikkien maiden porot

Paliskuntain yhdistys on päättänyt avata Porokuninkuusajot myös muiden maiden kilpaporoille. Norjan kilpaporopiireissä iloitaan päätöksestä.

Porocup
Kuva: Vesa Toppari / Yle

Jokavuotinen porokisakausi huipentuu loppukeväästä Inarissa, kun lajin kuninkuudesta kilpaillaan Porokuninkuusajoissa. Viime vuosina loppukilpailut on rajattu vain Suomen kilpaporoille, mutta nyt Paliskuntain yhdistys on päättänyt toivottaa kilpailuihin tervetulleeksi myös muiden maiden porot.

Paliskuntain yhdistyksen hallituksen jäsen, saamelaiskäräjien edustaja Asko Länsman on tyytyväinen päätökseen.

– Siitähän on jo vuosia ollut puhetta. Keskustelimme asiasta hallituksen kokouksesta ja päätimme näin. Annoimme kilpailuvaliokunnan tehtäväksi muuttaa sääntöjä, jotta esimerkiksi Norjan, Ruotsin ja Venäjän ajohärät pääsevät osallistumaan, kertoo Länsman.

Kuninkuusajojen uudet säännöt valmistuvat Paliskuntain yhdistyksen mukaan joulukuussa.

Norjan kilpapiireissä iloitaan

Norjassa iloitaan Paliskuntain yhdistyksen päätöksestä. Duottarhearggit-yhdistyksen (su. Tunturihärät) puheenjohtaja Aslak Sokki on innoissaan.

– Tämä on erittäin hyvä uutinen meille Norjan puolen ihmisille, otimme sen ilolla vastaan. On mahtavaa, että mekin pääsemme viimein kuninkuusluokkaan ajamaan kahden kilometrin matkaa. Uskon, että täältä osallistutaan ensi keväänä innokkaammin myös kaikkiin cup-osakilpailuihin.

Sokki pitää päätöstä merkittävänä askeleena myös siihen suuntaan, että Suomen ja Norjan porokilpailujen järjestäjät yhdistävät voimansa.

– Minun mielestäni Norja ja Suomi voisivat järjestää tulevaisuudessa kokonaan yhteiset kilpailut. Sitä minä toivon, sanoo Sokki.

Kuninkuusajot järjestetään ensi keväänä jo 63. kerran.

Tuoreimmat: Saame

Váldoođđasat

Varrasamosat

Muualla Yle.fi:ssä