Saame |

Poromatkailun suosio kasvaa vuosi vuodelta – Ensi talveksi odotetaan ennätysmäärää poromatkailijoita Lappiin

Jokaisesta Pohjois-Lapin matkailukeskuksesta löytyy jo poromatkailuyrittäjiä, jotka tarjoavat poropalveluja turisteille. Kokemukset alasta ovat hyviä ja usko tulevaisuuteen on vahva. Ei muuta kuin ajohärkiä kouluttamaan ja rekiä rakentamaan, poromatkailulle on lisääntyvä tarve, kannustaa myös tutkija Rauno Posio.

Poromatkailu kasvattaa suosiotaan
Kuva: Vesa Toppari / Yle Sápmi

Poromatkailu on kasvattanut Suomessa suosiotaan vuodesta toiseen ja ensi talveksi Lappiin odotetaan jälleen ennätysmäärää poromatkailijoita.

Vaikka turistit eivät pääsisikään ajamaan poroilla, haluavat he nähdä niitä ja kuulla perinteisestä poronhoidosta. Rovaniemeläinen Visit Arctic Europe (VAE) -hankkeen projektijohtaja Rauno Posio on tutkinut poromatkailun mahdollisuuksia.

Rovaniemellä maanantaina järjestetyssä Poroparlamentissa Posio pääsi kertomaan tutkimuksensa tuloksista poronhoitajille.

Posio uskoo poromatkailun kasvavan entisestään matkailijamäärien lisääntyessä.

Rauno Posio
Kuva: Vesa Toppari / Yle Sápmi

– Suorien lentojen määrä Keski-Euroopasta pohjoiseen on lisääntymässä ja matkailijamäärät ovat kasvussa. Että ei muuta kuin poroja, ajohärkiä kouluttamaan ja rekiä rakentamaan, kyllä minä näen että sille lisääntyvä tarve on, sanoo Rauno Posio.

Poro tuo tienestiä

Poronhoito elää hyviä vuosia. Poronlihalle on paljon kysyntää ja kilohinta pyörii jo kymmenen euron paikkeilla. 

Poromatkailu kasvattaa suosiotaan
Kuva: Vesa Toppari / Yle Sápmi

Matkailuyrittäjänä poro voi tuoda poronhoidolle vielä paremmat tienesti, kertoo Rauno Posio.

– Yksi ajohärkähän juoksee monta vuotta ja pystyy palvelemaan satoja, jos ei tuhansia asiakkaita. Jos lipun hinta on vaikka kymmenen euroa, niin siitähän nopeasti laskee, että se tuottaa helposti tuhansia euroja, valaisee Posio.

Vahva usko poromatkailun tulevaisuuteen

Jokaisesta Pohjois-Lapin matkailukeskuksesta löytyy jo poromatkailuyrittäjiä, jotka tarjoavat poropalveluja turisteille. Kokemukset alasta ovat hyviä ja usko tulevaisuuteen on vahva.

Yrittäjä Uule-Niiles Sara pyörittää poromatkailuyritystään Saariselällä, Inarissa. Sara on huomannut, että matkailijat ovat yhä enemmän kiinnostuneita poronhoidosta.

Uule-Niiles Sara
Kuva: Vesa Toppari / Yle Sápmi

– Porohan on tärkeä sekä ruokana että muuten, mutta myös matkailuelinkeinossa olen huomannut, että matkailijat haluavat nähdä, miltä poro näyttää, kuulla poronhoidosta ja myös kokea poroajelua. Kyllä sillä on todella tärkeä osa ja kysyntää riittää, kertoo Sara.

Uule-Niiles Sara kokee myös, että hänen oma poromatkailuyrityksensä on kasvanut vuosi vuodelta.

– Olen tässä toiminnassa ollut jo vähän yli kymmenen vuotta mukana ja tämä on vain kasvanut siitä, mistä minä olen aloittanut. Varsinkin viimeiset kolme vuotta on tuntunut siltä, että poroajeluihin on enemmän kysyntää kuin mitä minä jaksan ajaa, sanoo Uule-Niiles Sara.

Tuoreimmat: Saame

Váldoođđasat

Varrasamosat

Muualla Yle.fi:ssä