Sápmi |

Porosta löytyi punkki Inarin Kaamasessa

Punkit ovat levittäytyneet vauhdilla yhä pohjoisemmaksi ilmaston lämpenemisen vuoksi.

Koiran ihosta löytynyt punkki.
Govva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Punkki löytyi porosta teurastuksen yhteydessä lokakuussa. Poro nyljettiin Paliskuntain yhdistyksen Kaamasen Kutuharjun koeporotarhassa. Koeporotarhan työntekijä Mika Tervonen kertoo, että punkki oli kiinni poronvasan nahassa. Punkki huomattiin vasta siinä vaiheessa, kun nahkaa alettiin käsitellä teurastuksen jälkeen.

– Kun näin sen, mietin että mikähän se tuokin on. Kyllähän me heti ymmärsimme, että kyseessä on punkki. Niin ne tulevat kaikenlaiset elukat ja ötökät tänne pohjoiseenkin. Eihän täällä ole moneen vuoteen saatu kunnon talvipakkasiakaan ja se kyllä vaikuttaa varmasti asiaan, sanoo Mika Tervonen.

Tervonen on lähettänyt punkin tarkempiin tutkimuksiin. Tuloksia ei ole vielä kuulunut, mutta Tervonen toivoo, että kyseessä on yksittäistapaus.

– Olen keskustellut asiasta loistutkijan kanssa ja luultavasti tämä punkki on tullut Kaamaseen lintujen tai metsästyskoirien matkassa, sanoo Tervonen.

punkki porossa kaamanen
Punkki oli kiinni vasan nahassa. Govva: Mika Tervonen

Poronhoitajilta kerätty punkkinäytteitä

Punkit ovat levittäytyneet vauhdilla yhä pohjoisemmaksi ilmaston lämpenemisen vuoksi. Koska talvet ovat leudompia eivätkä pakkaset pääse kunnolla paukkumaan, myös punkit selviävät yhä pohjoisempana talviajan yli. Pohjoismaiden neuvosto rahoittaakin hanketta, jossa tutkitaan ilmastomuutoksen vaikutusta arktisen alueen kotieläintuotantoon, elinkeinoihin sekä kulttuuriin. Tavoitteena on, että hanke tuottaisi tietoa, jonka avulla mm. poronhoitoa voidaan kannattavalla tavalla jatkaa arktisilla alueilla.

Iso osa tutkimusta ovat tarttuvat eläintaudit ja erityisesti taudit, jotka voivat tarttua ihmisestä eläimiin. Erityisesti tutkitaan kuinka laajalle sellainen punkkilaji (Ixodes ricinus) on levinnyt, joka voi kantaa viruksia ja bakteereita eläinten välillä ja myös ihmiseen. Suomessa onkin kuluvan syksyn aikana kerätty tietoja punkeista. Poronhoitajia on pyydetty lähettämään punkkinäytteitä, jos he ovat sattuneet löytämään poroista tai itsestään punkkeja.

Tekstiä muutettu 27.11.2017 klo. 9.36. Tekstistä otettu pois maininta, että punkki on lähetetty tarkempiin tutkimuksiin Turun yliopistoon.

Varrasamosat: Sápmi

Váldoođđasat

Varrasamosat

Muualla Yle.fi:ssä