Saame |

Saamelaisarkisto aikoo hakea kolttien Gramota -arkistoa Unescon maailmanperintölistalle

Saamelaisarkisto aikoo esittää Unesco Memory of the world -ohjelmaan kolttasaamelaisten 1600-luvulla kerättyä Gramota -arkistoa. Unescon maailman muistiohjelmassa on tällä hetkellä Suomesta vain yksi arkisto

Kolttasaamelaisten 1600-luvulla kerätty Gramota -arkisto
1600-luvulla kerätty Gramota-arkisto sopisi hyvin Unescon ohjelmaan Kuva: Saa´mi Nue´tt ry

Saamelaisarkisto aikoo esittää Unesco Memory of the world -ohjelmaan kolttasaamelaisten Gramota -arkistoa. Saamelaisarkiston tutkija Suvi Kivelän mielestä 1600-luvulla kerätty Gramota-arkisto sopisi hyvin Unescon ohjelmaan.

- Tämä Unescon maailman muistiohjelma, jonne olemme suunnitelleet esittää Suomesta kolttakylän Gramota-arkistoa, on nimenomaan tarkoitettu kirjastoissa ja arkistoissa olevalle kirjalliselle kulttuuriperimälle, kertoo Suvi Kivelä.

Unescon maailman muistiohjelmassa on tällä hetkellä Suomesta vain yksi arkisto, Nordenskiöldin kartat Helsingin kansallisarkistossa. Suvi Kivelä sanoo, että Gramota-arkistoprojektista tulee laaja projekti.

- Viime toukokuussa pidimme ensimmäisen kokouksen tästä projektista ja suunnittelimme, että aiomme yhdessä kolttayhteisön kanssa tämän toteuttaa. Me aiomme ensi lauantaina keskustella Sevettijärvellä kolttasaamelaisten kanssa Gramota -arkiston merkityksestä ja siitä, mihin tämä johtaa.

Gramota yhä tuntematon kolttanuorille

1600-luvulla kerätty Gramota-arkisto löytyi sotien aikana Suonikylästä ja kuljetettiin Suomen kansallisarkistoon. Nyt Gramota löytyy Inarista Saamelaisarkistosta. Tutkija Suvi Kivelän mielestä Gramota on kuitenkin yhä tuntematon nuoremmille kolttasaamelaisille ja hänen mielestään olisi tärkeää, että arkisto elävöitetään.

- Unescon muisto-ohjelma on meidän yhteinen tavoite ja on tärkeää, että me pääsemme tavoitteeseemme yhdessä. Nyt olisi myös tärkeää, herättää arkisto uudelleen. Esimerkiksi minun ymmärrykseni mukaan nuoremmille Gramota -arkiston on yhä tuntematon.

Luottamusmies: Arkistoprojektilla suuri merkitys kolttakulttuurille

Luottamusmies Veikko Feodoroff kertoi Nellimin kyläkokouksessa sunnuntaina, että projekti tullaan tekemään yhdessä saamelaisarkiston ja kolttasaamelaisen yhteisön kanssa. Feodoroffin mukaan arkistoprojektilla olisi suuri merkitys kolttasaamelaiselle kulttuurille.

- Unesco toimii YK:ssa ja tekee tärkeää työtä kulttuurin eteen. Tällaisella projektilla olisi todella suuri merkitys kolttasaamelaisille. Se olisi kunnia, jos kolttasaamelainen Gramota -arkisto pääsisi Unescon maailmanperintölistalle, sanoo Feodoroff.

Kolttien kyläkokous järjestää keskustelutilaisuuden Gramotasta ensi lauantaina Sevettijärvellä.

Tuoreimmat: Saame

Váldoođđasat

Varrasamosat

Muualla Yle.fi:ssä