Saame |

Saamelaiskäräjät vaatii Suomen valtiota vetäytymään Hondurasin patohankkeesta

Suomalainen kehitysrahoitusyhtiö Finnfund on jäädyttänyt rahoituksen kiistellylle Aqua Zarzan -patohankkeelle sitä vastustaneiden kansalaisaktivistien murhien jälkeen. Saamelaiskäräjien mielestä Finnfundin ratkaisu oli oikea, mutta se vaatii Suomen valtiota vetäytymään hankkeen rahoituksesta kokonaan.

Kuvassa kannetaan ympäristöaktivisti Berta Cacéresin arkkua kannettiin Hondurasin pääkaupungissa Tegucicalpassa.
Ympäristöaktivisti Berta Cacéresin arkkua kannettiin Hondurasin pääkaupungissa Tegucicalpassa torstaina. Kuva: STR / EPA

Saamelaiskäräjät vaatii Suomen valtiota vetäytymään Hondurasin Aqua Zarzan -patohankkeen rahoituksesta.

Suomalainen kehitysrahoitusyhtiö Finnfund on jäädyttänyt rahoituksen kiistellylle patohankkeelle kahden sitä vastustaneen kansalaisaktivistin murhan jälkeen.

Saamelaiskäräjien mielestä Finnfundin ratkaisu oli oikea. Se vaatii Suomen valtiota kuitenkin vetäytymään hankkeesta kokonaan.

Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Tiina Sanila-Aikio täysistunnossa 25.6.2015.
Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Tiina Sanila-Aikio. Kuva: Eljas Niskanen / Yle Sápmi
– Tämä on hyvä alku vastuullisessa kehitysyhteistyössä. Vaadimme, että Suomen valtio ja Finnfund vetäytyvät täysin Hondurasin vesivoimalahankkeen rahoituksesta, kunnes Hondurasin valtio kunnioittaa todistetusti alkuperäiskansojen vapaata, tietoon perustuvaa ennakkosuostumusta hankkeissa, joilla on vaikutusta heidän ihmisoikeuksiinsa.

– Tarjoamme myös apuamme, jotta Suomi voi toteuttaa vastuullista kehityspolitiikkaa, Saamelaiskäräjät tiedottaa.

Saamelaiskäräjät tuomitsee väkivallan Hondurasissa

Saamelaiskäräjät tuomitsee Hondurasissa tapahtuvan väkivallan ja osoittaa surunvalittelunsa murhattujen aktivistien läheisille.

Hondurassa murhattiin maaliskuun 3. päivä ympäristöaktivisti Berta Cáceres, joka kuului Hondurasin Lenca-alkuperäiskansaan ja johti alkuperäiskansojen COPINH-järjestöä. Paikallisten lehtitiedon mukaan myös toinen COPINH-järjestön kansalaisaktivisti Nelson Noé Garcia sai Hondurasissa surmansa maaliskuun 15. päivä.

COPINH-järjestö vastusti Aqua Zarcan Gualcarque-joelle rakennettavaa 22 megawatin vesivoimalaa. Järjestön mukaan laajoja alkuperäiskansojen alueita uhkaa padon takia jäädä veden alle ja hanke on viety läpi vastoin Lenca-kansan hyväksyntää. Finnfund on kiistänyt väitteet.

"Suomen valtion ja EU:n tulee tukea ihmisoikeus- ja demokratiatyötä"

Saamelaiskäräjät vaatii Suomen valtiota ja EU:ta ryhtymään toimiin väkivallan selvittämiseksi ja ohjaamaan varoja ihmisoikeus- ja demokratiatyöhön.

– Suomen valtion ja EU:n tulee vaatia, että Berta Cáceresin ja muiden alkuperäiskansojen ihmisoikeusaktivistien murhat selvitetään oikeudessa, ja tukea kehitysyhteistyörahoituksella ihmisoikeus- ja demokratiatyötä.

– Kehitysyhteistyörahoitusta tulee osoittaa erityisesti alkuperäiskansojen ihmisoikeustilanteen parantamiseksi, mutta myös alkuperäiskansojen vaikuttamismahdollisuuksien parantamiseksi, Saamelaiskäräjät esittää.

Global Witness -järjestön mukaan Hondurasissa murhattiin vuosina 2010–2014 101 kansalaisaktivistia ja Brasiliassa vuosina 2002–2014 454 maataan ja luontoa puolustanutta kansalaisaktivistia.

Tuoreimmat: Saame

Váldoođđasat

Varrasamosat

Muualla Yle.fi:ssä