Saame |

Saamelaiskäräjävaaleista tehty useita valituksia

Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Tiina Sanila-Aikio kertoo, että oikaisuvaatimuksia on vähintään viisi, mahdollisesti enemmänkin. Jos todetaan, että vaalit on toimitettu virheellisesti tai vahvistettu vaalitulos on jollain tavalla lainvastainen, vaalien tulosta on oikaistava tai vaalit on järjestettävä uudelleen.

válggat
Kuva: Martta Alajärvi / Yle

Syksyn saamelaiskäräjävaaleista on tehty useita valituksia, kertoo saamelaiskäräjien puheenjohtaja Tiina Sanila-Aikio. Vaaleista oli mahdollisuus valittaa keskiviikkoon mennessä.

Tiina Sanila-Aikio
Kuva: Anneli Lappalainen / Yle
Sanila-Aikion mukaan valituksia on vähintään viisi, mahdollisesti enemmänkin. Tarkka tieto valitusten määrästä selviää tämän päivän aikana.

Valitukset käsiteltävä kiireellisesti, hallitus kokoontuu viikon päästä

Saamelaiskäräjälain mukaan saamelaiskäräjien hallituksen on käsiteltävä vaaleista tehdyt oikaisuvaatimukset kiireellisesti ja viimeistään ennen vaalivuoden loppua. Käräjien puheenjohtaja Tiina Sanila-Aikio kertoo, että hallituksen on tarkoitus kokoontua ensi viikon perjantaina, lokakuun 30. päivä.

Saamelaiskäräjälain mukaan äänioikeutettu, joka katsoo, että saamelaiskäräjien vaalilautakunnan päätös vaalien tuloksen vahvistamisesta tai vaalien toimittamiseen liittyvä muu toimenpide on lainvastainen, voi tehdä saamelaiskäräjien hallitukselle oikaisuvaatimuksen viimeistään 14 päivänä siitä päivästä, jona vaalilautakunta on vahvistanut vaalien tuloksen.

Saamelaiskäräjien hallituksen päätökseen valituksista voi hakea vielä muutosta valittamalla korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Vaalitulos on oikaistava tai vaalit järjestettävä uudelleen

Jos todetaan, että vaalit on toimitettu virheellisesti tai vahvistettu vaalitulos on ollut jollain tavalla lainvastainen ja tämä on vaikuttanut vaalien tulokseen, vaalien tulosta on oikaistava ja valtioneuvoston tarvittaessa määrättävä saamelaiskäräjien jäsenet ja varajäsenet vaalien oikaistun tuloksen mukaisesti.

Jos vaalien tulos ei kuitenkaan ole oikaistavissa, vaalit on määrättävä uusittavaksi.

Saamelaiskäräjävaalit toimitettiin postiäänestyksenä 7.9.–4.10.2015. Vaalit toimitetan joka neljäs vuosi. Nyt valitun jäsenistön vuosille 2016–2019 on tarkoitus aloittaa toimintansa järjestäytymiskokouksella alkuvuonna.

Tuoreimmat: Saame

Váldoođđasat

Varrasamosat

Muualla Yle.fi:ssä