Sápmi |

Saamelaiskäräjävaalien postiäänestyssotku selviää – Kirjeet näyttävät olleen mukana ääntenlaskussa

Useat saamelaiskäräjävaalien äänestäjät luulivat Postin elektronisen seurantajärjestelmän pohjalta, että heidän äänensä eivät olleet ehtineet perille Inariin vaalien ääntenlaskentaan. Vika näyttää kuitenkin olleen vain Postin tietokonejärjestelmässä.

Jienaidlohkan
Govva: Pirita Näkkäläjärvi / Yle

Saamelaiskäräjävaalien postiäänestyssotku vaikuttaisin selviävän.

Suomen Posti Helsingissä on tarkastanut kirjepinonsa ja löytänyt 75 saamelaiskäräjävaalien äänestyskirjettä – mutta jokainen niistä on myöhästynyt virallisesta äänestysajasta.

– Nämä 75 kirjettä ovat sellaisia, mitkä on lähetetty liian myöhään eivätkä olisi mitenkään ehtineet vaalilautakunnalle ajoissa. Muita kirjeitä emme ole löytäneet, kertoo Postin prosessijohtaja Jarmo Ainasoja.

Tietokonejärjestelmä ei ollut päivittänyt tietoja

Yle Sápmi on tiedustellut tilannetta myös äänestäjiltä, jotka vaalien ääntenlaskuiltana 5.10.2015 epäilivät vaalikirjeidensä olevan kadoksissa. Heidän vaalikirjeensä ovat löytyneet Inarista, vaikka Postin elektroninen seurantajärjestelmä näytti toisin.

Äänet olivat saapuneet vaalilautakunnalle, mutta ne eivät olleet rekisteröityneet Postin tietokonejärjestelmään. Siksi vaikutti siltä, että ne olisivat jääneet matkan varrelle.

Vaalilautakunta: Postin seurantapalvelun päivittyminen netissä voi kestää

Saamelaiskäräjien vaalilautakunta neuvoo äänestäjiä ottamaan yhteyttä Postiin, jos he haluavat vielä selvitellä postiäänestyslomakkeisiin liittyviä ongelmia.

Vaalilautakunnasta kerrotaan, että heillä ei valitettavasti ole resursseja selvittää asiaa omalla tahollaan.

– Postin seurantapalvelun päivittyminen netissä voi kestää muutaman päivän. Kannattaa tarkistaa muutaman päivän päästä Postin seurantapalvelusta postikoodilla äänestyskirjeiden lopullinen osoite, neuvoo vaalilautakunnan esittelijäsihteeri Sinikka Mäkinen.

Varrasamosat: Sápmi

Váldoođđasat

Varrasamosat

Muualla Yle.fi:ssä