Saame |

Saamelaiskäräjien kulttuurilautakunnan puheenjohtaja: Tenon kalastussopimus isku saamelaiskulttuuria vastaan

Tenon uuden kalastussopimuksen lausuntoaika päättyi viime perjantaina. Määräaikaan mennessä tuli 39 lausuntoa. Suomen saamelaiskäräjien kulttuurilautakunnan puheenjohtaja, utsjokelainen Aslak Holmberg on yksi heistä, jotka jättivät lausunnon määräaikaan mennessä.

Aslak Holmberg 23.2.2016
Aslak Holmberg on Suomen saamelaiskäräjien kulttuurilautakunnan puheenjohtaja. Kuva: Yle

Tenon uuden kalastussopimuksen lausuntoaika päättyi viime perjantaina. Utsjokelainen Aslak Holmberg on yksi heistä, jotka jättivät lausunnon määräaikaan mennessä. Holmberg on allekirjoittanut lausuntonsa saamelaiskäräjien kulttuurilautakunnan puheenjohtajana, saamelaiskäräjien jäsenenä ja lohenpyytäjänä.

Vaikka Holmberg onkin kirjoittanut lausuntonsa kulttuurilautakunnan puheenjohtajana, hän on tehnyt lausunnon yksittäisenä henkilönä, eikä lausuntoa ole käsitelty kulttuurilautakunnan kokouksessa.

"Sopimukselta puuttuu paikallisten tuki"

Aslak Holmberg kirjoittaa lausunnossaan, että Tenon uutta sopimusehdotusta ei tule hyväksyä, koska sopimukselta puuttuu paikallisten tuki.

– Sopimusehdotusta vastustivat neuvotteluissa kaikki paikallisten eli saamelaisten edustajat ja jälkikäteen vastalauseensa ovat antaneet Utsjoen ja Taanan kunnat, Saamelaiskäräjät, Tenon osakaskunnat ja Tenon kalastuksen paikallishallinto sekä kalastusoikeuksien haltioiden etujärjestö Norjan puolella. Sopimusehdotukselta siis puuttuu paikallisten tuki.

Holmberg kirjoittaa lausunnossaan, että rajoitusten tarve määritellään pitkälti kalasaaliin pohjalta.

– Tenoon nousevien lohien määrää ei lasketa, vaan rajoitusten tarve määritellään pitkälti kalasaaliin pohjalta. Viimeisen 30 vuoden aikana verkkopyytäjät ovat vähentyneet yli 70% ja määrä kasvaa kasvamistaan. Ei ole ihme, jos saadun saaliin määrä on pienentynyt, kun suurin osa pyytäjistä on ikääntyessään jäänyt rannalle, eikä nuorempia ole tullut tilalle, Holmberg kirjoittaa lausunnossaan.

"Isku saamelaiskulttuuria vastaan"

Holmbergin mielestä Tenon sopimusehdotus on täsmäisku Tenon saamelaiskulttuuria vastaan.

– 90% kalastusoikeuksien omistajista on saamelaisia, ja näin ollen Tenon sopimusehdotus on täsmäisku Tenon saamelaiskulttuuria vastaan ja jatkumoa Saamenmaata jakavien valtioiden assimilaatiopolitiikkaan.

– Jos saamelaisilta viedään mahdollisuudet elää saamelaiskulttuurin mukaisesti, täytyy meidän sulautua valtakulttuureihin ja kadota, kirjoittaa Holmberg lausunnossaan.

Tuoreimmat: Saame

Váldoođđasat

Varrasamosat

Muualla Yle.fi:ssä