Saame |

Saamelaiskäräjien vaaliluettelosta 280 oikaisuvaatimusta

Saamelaiskäräjien vaalilautakunta käsittelee oikaisuvaatimukset kesäkuussa.

Sámediggi, Saamelaiskäräjät
Kuva Saamelaiskäräjien kokouksesta. Vaaliluetteloon merkityt henkilöt ovat oikeutettuja sekä äänestämään että asettumaan ehdokkaaksi saamelaiskäräjävaaleissa. Kuva: Vesa Toppari / Yle

Saamelaiskäräjien vaalilautakunnan päätöksistä on tehty 280 oikaisuvaatimusta. Kyse on syksyn 2019 saamelaiskäräjävaalien vaaliluettelosta.

Saamelaiskäräjien vaalilautakunnasta kerrotaan, että he käsittelevät oikaisuvaatimukset kesäkuun alkupuolella. Sen jälkeen vaalilautakunta ilmoittaa oikaisuvaatimusten tekijöille, ovatko he hyväksyttyjä vaaliluetteloon vai eivät.

Vaalilautakunta sai vuoden 2019 vaaliluetteloon käsiteltäväkseen 555 hakemusta, joista 212 hyväksyttiin. Vaaliluetteloon merkityt henkilöt ovat oikeutettuja sekä äänestämään että asettumaan ehdokkaaksi saamelaiskäräjävaaleissa.

Saamelaiskäräjien vaalit toimitetaan joka neljäs vuosi. Syksyn 2019 vaalit toimitetaan 2.9.–30.9. välisenä aikana.

Edellisten saamelaiskäräjävaalien aikaan vuonna 2015 vaaliluetteloon haki lähes 800 henkilöä. Heistä äänioikeutetuksi hyväksyttiin 483 henkilöä. Korkein hallinto-oikeus hyväksyi lisäksi 93 henkilöä vaaliluetteloon Saamelaiskäräjien tahdon vastaisesti.

Tuoreimmat: Saame

Váldoođđasat

Varrasamosat

Muualla Yle.fi:ssä