Sápmi |

Saamelaiskulttuuri näkyvästi esillä Pariisissa maaliskuussa - Suomi 100 -saamelaistapahtuman kuvassa saamelaisille tuttuja kasvoja

“Lapland – Tracing the Sami of Finland” -saamelaistapahtuman tarkoituksena on tuoda esiin saamelaisten modernia ja rikasta kulttuuria. Tapahtumassa luvassa esityksiä, näytöksiä ja työpajoja saamelaistaiteesta, -käsitöistä, -elokuvista ja -musiikista.

Suomi 100 Faces of the Sami Event
Govva: Ranskan Instituutti: http://www.france.fi/uncategorized/faces-of-the-sami-event/?lang=en

Ranskan instituutti Suomessa järjestää “Lapland – Tracing the Sami of Finland” -saametapahtuman Pariisissa 4.-5.3.2017. Se järjestetään yhdessä saamelaisyhteistyökumppaneiden kanssa. Tapahtumapaikkana on Quai Branly -museo Pariisissa.

Tarkoituksena on tuoda esiin saamelaisten modernia ja rikasta kulttuuria. Tilaisuudessa järjestetään esityksiä ja näytöksiä saamelaistaiteesta, -käsitöistä, -elokuvista ja -musiikista. Luvassa on myös työpajoja. Taideseminaarissa keskustellaan saamelaisten yhteiskunnallisesta ja poliittisesta asemasta, saamen kielestä ja saamelaisen kulttuurin tulevaisuudesta.

Yhteistyössä ovat muun muassa Saamelaiskäräjät, Saamelaisalueen koulutuskeskus, saamelaiskulttuurikeskus Sajos, saamelaismuseo Siida, Sámi Duodji -yhdistys, Oulun yliopiston Giellagas-instituutti ja Kolttakulttuurisäätiö. Myös Inarin kunta toimii yhtenä yhteistyötahona. Tapahtuma toteutuu yhteistyössä Ranskan Helsingin suurlähetystön, Suomen Pariisin suurlähetystön ja Ranskan Suomen instituutin kanssa.

Tapahtuma on osana Suomen 100-vuotisjuhlavuoden Suomi 100 -ohjelmistoa.

Virallisessa tapahtumakuvassa mukana saamelaisille tuttuja kasvoja

“Lapland – Tracing the Sami of Finland” -tapahtuman tapahtumakuvassa näkyy saamelaisille tuttuja kasvoja. Kuva on saanut inspiraation Suomi 100 -juhlavuoden kuvasta, jossa näkyy suomalaisille tuttuja kasvoja. Saamelaistapahtuman kasvoissa ovat muun muassa Saamelaiskäräjien puheenjohtaja Tiina Sanila-Aikio, saamelaismuusikko Amoc ja Giellagas-instituutin saamelaisen kulttuurin professori Veli-Pekka Lehtola.

Kuvassa näkyvät myös Ranskan tunnettuja kansallisfiguureja, kuten Brittany ja Alsace -alueiden naisia, baski-mies, mauri Corsican lipusta ja polynesialainen nainen Ranskan merentakaisilta alueilta.

Kuvan värit noudattavat Ranskan Trikoloria eli Ranskan lipun värejä ja Saamen lipun värejä. 100-vuotisen itsenäisyyden kunniaksi juhlatilaisuuden teema "yhdessä" on kirjoitettu suomeksi, saameksi ja englanniksi.

Korjattu 5.1.2017 klo. 14:23. Uutisen pääkuva vaihdettu, koska aluksi käytetty kuva osoittautui tapahtuman keskeneräiseksi, ei-hyväksytyksi versioksi. Molemmat kuvat on otettu Ranskan instituutin sivuilta. Lisätty myös maininta Inarin kunnasta yhtenä yhteistyötahona.

Varrasamosat: Sápmi

Váldoođđasat

Varrasamosat

Muualla Yle.fi:ssä