Saame |

Saamelaismuseo Siida ratkeilee liitoksistaan – "Emme voi toimia ilman laajennusta"

Saamelaismuseo ja luontokeskus Siidalla Inarissa on positiivinen ongelma: kokoelmatilat ovat täyttyneet 17 toimintavuoden aikana niin, ettei museolla ole pian toimintaedellytyksiä ilman laajennusremonttia.

Video: Sari Valkonen
Yle Ođđasat kertoi Siidan tilanteesta 2.12.

Saamelaismuseo ja luontokeskus Siidalla Inarissa menee niin hyvin, että se aiheuttaa jo ongelmia.

Toiminta on kasvanut aloitusvuodesta 1998 niin huomattavasti, ettei museo voi enää jatkaa, jos se ei saa suurempaa taloa, sanoo museonjohtaja Sari Valkonen.

– Meillä on sellainen positiivinen ongelma, että kokoelmatilat ovat täyttyneet 17 vuoden aikana. Siida on ainoa museo Suomessa, joka tallentaa saamelaiskulttuuria. Meillä ei ole pian toimintaedellytyksiä museoalalla, jos emme saa tehtyä laajennusta, Valkonen kertoo.

Myös asiakkaiden palvelutiloja halutaan avartaa

Siida haluaisi laajennusosan rakentamisen lisäksi remontoida myös asiakkaiden palvelutilat avarammiksi.

Siida kiinnostaa turisteja ja museossa vierailee vuosittain yli 100 000 asiakasta. Uudistus kohdistuisikin arkistotilojen lisäksi myös yleisötiloihin ja 20 vuotta vanhaan päänäyttelyyn.

– Tarvitsemme avaruutta yleisötiloihin ja lisää tilaa myymälälle ja ravintolalle. Selkeyttämällä tiloja matkailija löytäisi helposti asiakaspalvelun, matkailuinfon ja lipunmyynnin, kertoo saman katon alla toimivan Metsähallituksen koordinaattori Riina Tervo.

Remontin olisi tarkoitus valmistua 2020 – Vain rahoitus uupuu

Museon laajennukseen ei ole saatu vielä rahaa, mutta museonjohtaja on luottavainen remontin suhteen.

– Menemme rohkeasti eteenpäin. Siida on rakennettu EU-varoin, mutta sitä rahaa ei saa laajennushankkeeseen. Toivottavasti saamme rahoituksen valtion lisäbudjetista tai joltakin säätiöltä. Olemme toiveikkaita asian suhteen, koska Siida on elinvoimainen ja hyvä kohde ja sitä kannattaa rahoittaa, sanoo Sari Valkonen.

Siidan laajennuksen esiselvitys aloitettiin tänä syksynä. Mikäli rahoitus järjestyy, olisi Siidan remontin ja laajennusosan rakentamisen tarkoitus alkaa vuonna 2019 ja valmistua vuonna 2020.

Tuoreimmat: Saame

Váldoođđasat

Varrasamosat

Muualla Yle.fi:ssä