Saame

Saamelaismuseon esineistä tehdään 3D-malleja – Avuksi muun muassa käsityöläisille

Saamelaismuseo Siidassa on työn alla 3D-mallien tekeminen erilaisista museoesineistä. Yleisöllä on mahdollisuus vaikuttaa, mistä esineistä 3D-mallit tehdään.

Sámimusea Siidda amanuensa Anni Guttorm 3D-scannera bálddas.
Saamelaismuseo Siidan amanuenssi Anni Guttorm 3D-skannerin vieressä. Kuva: Vesa Toppari / Yle Sápmi

Saamelaismuseo Siidan vanhoja, hauraita esineitä voi mian katsella ja tutkia ilman, että niitä tarvitsee pyöritellä käsissä. Saamelaismuseossa työstetään parhaillaan niin kutsuttuja 3D-malleja vanhoista esineistä.

3D-kuvauksessa jokainen esine kuvataan tarkasti ympäriinsä, kuvat yhdistetään tietokoneohjelman avulla, ja sitten tarkkaa kuvaa voi pyöritellä tietokoneen näytöllä ja siten tutkia esineen yksityiskohtia.

– Tällä tavoin on myös mahdollista esitellä sellaisia esineitä, jotka ovat jo huonossa kunnossa ja niitä ei voi vaikka esimerkiksi nostaa laatikosta. Silloin vaihtoehto on näyttää se malli, joka on varmasti todella tarkka, että siitä kyllä näkee todella hyvin sen esineen, kertoo saamelaismuseo Siidan kokoelma-amanuenssi Anni Guttorm.

Sámimusea Siidda amanuensa Anni Guttorm.
Saamelaismuseo Siidan amanuenssi Anni Guttorm. Kuva: Vesa Toppari / Yle Sápmi.

Kuvien avulla museoesineitä voi paremmin tuoda esille sekä museossa että mahdollisesti myös verkossa ja tutkimuksissa. 3D-mallien tekeminen on aloitettu Museokeskus Vapriikista Tampereelta ja Hämeenlinnan kaupunginmuseolta lahjoituksena saaduista esineistä.

Muita esineitä, joista 3D-mallit tehdään, ei ole vielä valittu.

– Me aiomme myös kysyä yleisöltä, millaisia esineitä meidän kokoelmistamme he haluavat nähdä 3D-mallina, kertoo Guttorm.

3D-malleja käsityöntekijöiden hyödynnettäväksi

Harvardin yliopiston tohtorikoulutettava Matthew Magnani toimii asiantuntijana 3D-muotoilussa. Hän on tehnyt yhteistyötä Siidan kanssa jo vuodesta 2015, jolloin hän ensimmäisen kerran tuli esittelemään 3D-mallinnustekniikkaa Siidaan.

Matthew Magnani.
Harvardin yliopiston tohtorikoulutettava Matthew Magnani. Kuva: Vesa Toppari / Yle Sápmi

Magnani haluaa auttaa yhteisöjä vanhojen tavaroiden elvytystyössä.

– Olen kiinnostunut tekemään malleja, jotta käsityöntekijät ja yhteisön jäsenet voivat käyttää niitä hyödyksi elvytysprosessissa, joka nyt on käynnissä.

– Ihanne tilanne olisi, että nämä ovat mallina, jos ihmiset haluavat oppia uudestaan, miten jokin näistä esineistä tehdään, kertoo Magnani.

Tämä on ensimmäinen projekti, mitä hän on tekemässä museon kanssa, mutta 3D-mallien tekeminen on suosittua museoissa ympäri maailmaa.

– Näen että tähän suuntaan museot ovat menossa. Erityisesti sen kannalta, miten ihmiset pääsevät näkemään kokoelmia. Eivät kaikki, ketkä kuuluvat saamelaisyhteisöön, tai ovat muuten kiinnostuneita, pääse näkemään museon kokoelmia, ja tämä on yksi askel eteenpäin.

Saamelaismuseo Siida järjestää torstaina 19.1. kello 17.00 avoimen tilaisuuden, jossa voi tutustua muun muassa 3D-muotoiluun. Tilaisuudessa keskustellaan myös, millaisia esineitä yhteisö haluaisi nähdä 3D-muodossa.

Tuoreimmat: Saame

Váldoođđasat

Varrasamosat

Muualla Yle.fi:ssä