Saame |

Saamelaisten katoavaa perinnetietoa tallennetaan yhteisön tarpeista lähtien

Millaista perinnetietoa sinä tallentaisit jälkipolville? Sitä kysyy saamen kansalta Saamelaismuseo Siida Inarissa. Musea on aloittanut uuden Saamelaiset sukupolvet ja yhteinen tarina -hankkeen, jonka tarkoituksena on tallentaa saamelaisen perinnettä yhteisön tarpeista lähtien.

Maiju Saijets
Saamelaiset sukupolvet ja yhteinen tarina -hankkeen projektityöntekijä Maiju Saijets. Kuva: Yle

Saamelaismuseo Siida Inarissa on aloittanut uuden Saamelaiset sukupolvet ja yhteinen tarina -hankkeen.

Hankkeen tarkoituksena on tallentaa saamelaista perinnettä yhteisön tarpeista lähtien.

– Tämän projektin tavoitteena on löytää tarinoita, joita saamelaisilla on. Haemme projektiin saamelaisten perinteisiin kuuluvia tietoja ja tallennamme ne. Meillä jokaisella on varmasti mielessä jokin asia, mikä on meille kallisarvoista. Haluamme tallentaa näitä tietoja myös tulevia sukupolvia varten, projektityöntekijä Maiju Saijets kertoo.

Perinnetieto voi olla mitä vain

Samalla kun projekti tallentaa kallisarvoista perinnetietoa, on tavoitteena järjestää myös kohtaamisia eri sukupolvien välille.

– Tavoitteena on tuoda yhteen vanhempi ja nuorempi sukupolvi niin, että he kohtaisivat hankkeen aikana ja hyödyntäisimme vanhempia sukupolvia tietolähteenä.

– Perinnetietoa ja -taitoa voi olla mikä vain, esimerkiksi kenkäheinien teko. Kuinka kenkäheiniä valmistetaan, mistä niitä löytää ja niin edelleen. Näitä tietoja voidaan tallentaa projektin puitteissa esimerkiksi videoksi, digikirjaksi, ääninauhaksi tai valokuvaksi, projektityöntekijä Maiju Saijets selventää.

Hankkeen puitteet ovat rajalliset

Projektiin etsitään tällä hetkellä yhteistyökumppaneita. Hankkeeseen voivat osallistua saamelaiset perheet ja yhteisöt, esimerkiksi yhdistysten, koulujen, kyläyhteisön tai paliskuntien kautta.

Projektityöntekijä Maiju Saijets kehoittaa ihmisiä ottamaan yhteyttä, jos he ovat kiinnostuneita projektista tai jos heillä on ajatuksia siitä, millaista perinnetietoa tulisi tallentaa.

Suurempia projekteja hanke ei pysty toteuttamaan, sillä resursseja on vain kuudelle kuukaudelle.

– Hanke kestää vain puolivuotta. Emme pysty tietenkään tekemään saamelaisten Kalevalaa. Emme kykene toteuttamaan kovin suuria projekteja, mutta pienemmissä projekteissa minuun voi ottaa yhteyttä ja voimme yhdessä miettiä, millaisin tavoin perinnetietoa voisi tallentaa.

Projektissa annetaan neuvoja ja teknistä laitteistoa ihmisille, mutta heidän tulee myös itse osallistua aktiivisesti tietojen tallentamiseen.

– Myös hankkeeseen osallistuvien yhteisöjen määrä vaikuttaa siihen, mitä ehditään yhdessä tehdä. Hanke tarjoaa välineitä ja neuvontaa, mutta ei voi maksaa osallistujien kuluja, Saijets lisää.

Perinnetiedon käyttöön voi itse vaikuttaa

Saamelaismuseo Siida on saanut Museovirastolta rahoitusta innovatiiviseen ja osallistavaan Saamelaiset sukupolvet ja yhteinen tarina -hankkeeseen.

Saamelaismuseo pilotoi hankkeessa toimintatapaa, jossa perinnettä tallennetaan saamelaisyhteisöjen tarpeista lähtien.

Hanke järjestää mukaan tulevien yhteisöjen kanssa tapaamiset, joissa sovitaan aiheet ja pelisäännöt. Hanke kestää huhtikuusta lokakuuhun, joten aiheet on sovitettava hankkeen kestoon.

Tallennettuja materiaaleja kootaan esimerkiksi näyttelyn tai tutkijoiden käyttöön. Materiaaleja ei ole kuitenkaan pakko luovuttaa julkiseen käyttöön.

– Yhtenä tavoitteena on myös, että projektissa ihmiset saavat itse määritellä, käytetäänkö hänen materiaalejaan näyttelyissä - käytön voi myös kieltää, Maiju Saijets kertoo.

Hankkeeseen tuntuu löytyvän kiinnostusta

Maiju Saijets on juuri aloittanut projektityöntekijänä hankkeessa, mutta on jo nyt huomannut, kuinka ihmiset ovat kiinnostuneet tallentamaan perinnetietoa.

Saijets on myös itse huomannut asioita, joita voisi tallentaa.

– Olen itse Inarinjokivarresta kotoisin, niin olen miettinyt miten mukava olisi kartoittaa verkkopaikkoja Inarinjokivarressa. Siitä voisi kirjoittaa vaikka tekstin pätkä tai kuvata materiaalia, kulkea jokivartta pitkin jonkun kanssa ja katsoa, millaisia verkkopaikkoja siellä on.

– Kyllä ihmisillä ajatuksia on, ja jotkut ovat ottaneetkin jo yhteyttä, Maiju Saijets kertoo.

Tuoreimmat: Saame

Váldoođđasat

Varrasamosat

Muualla Yle.fi:ssä