Saame |

Saamelaisten Pride-festivaali siirretään Suomesta Norjaan protestina kirkolle

Koska Kautokeinon seurakuntaneuvosto Norjan puolella on päättänyt kieltää samaa sukupuolta olevien avioitumisen kirkoissaan, on seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen Sápmi Pride -festivaali päättänyt siirtää tämänvuotisen tapahtuman protestina Inarista juurikin Kautokeinoon.

Sápmi Pride 2014
Kuva: Karoliina Juhola

Saamelaisten seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen Sápmi Pride -festivaali järjestetään tänä vuonna Inarin sijaan Norjan Kautokeinossa. Festivaali siirretään Kautokeinoon protestina seurakuntaneuvoston päätökseen kieltää seksuaalivähemmistöjen vihkiminen seurakunnan kirkoissa.

Taustalla on myös asiasta herännyt keskustelu ja Kautokeinon seurakuntapapin, Bjarne Gustadin seksuaalivähemmistöjä vastustavat lausunnot, joissa hän toteaa homouden olevan asia, josta voi päästä eroon.

Sápmi Pride -festivaalin projektipäällikkö Leammuid Lemet Ánde Norjan Kaarasjoelta kertoo Ávvir-lehdelle, että Kautokeinon kirkon puolesta medialle tehdyt lausunnot tuntuvat osoittavan, että Kautokeinossa on vaikea elää homona tai lesbona. Siksi festivaali onkin päätetty siirtää protestina juuri sinne.

Sápmi Pride järjestetään Kautokeinossa elokuun 25.–28. päivä.

Ensimmäinen Sápmi Pride järjestettiin vuonna 2014 Ruotsin Kiirunassa ja viime vuonna Norjan Kaarasjoella. Tänä vuonna festivaali oli tarkoitus järjestää Inarissa Suomen puolella.

Tuoreimmat: Saame

Váldoođđasat

Varrasamosat

Muualla Yle.fi:ssä