Sápmi |

Saamenkäsityömarkkinat Inarissa kasvavat vuosi vuodelta – tänä vuonna esiintyjänä Vuoden saamelainen Niillas Holmberg

Saamelaiskäsityöntekijät ja käsitöistä kiinnostuneet kokoontuvat jälleen ensi viikonloppuna Saamelaiskulttuurikeskus Sajokseen Inariin.

Niillas Holmberg lavlu Veijo Länsman
Niillas Holmberg lávllui ja čuojáhii geassemánus Veijo Länsman -muitokonsearttas.

Ensi viikon lauantaina Saamelaiskulttuurikeskus Sajos Inarissa täyttyy jälleen käsityöläisistä ja käsitöistä kiinnostuneista asiakkaista.

Saamelaiskulttuurikeskus Sajos ja saamelaiskäsityöläisten järjestö Sámi Duodji ry ovat jo muutaman vuoden ajan järjestäneet Inarissa saamelaiskäsityömarkkinat joulun alla.

Tänä vuonna tapahtuma järjestetään 26.11. klo 10-18.00.

– Markkinoille kokoontuu myyjiä Sajoksen aulaan ympäri saamenmaata. Markkinat on hyvä paikka tutustua saamenkäsitöiden viimeisimpiin uusiin tuuliin ja tehdä joululahjaostoksia, järjestäjät kertovat.

Markkinoiden yhteydessä ihmiset voivat myydä myös käytettyjä saamenkäsitöitä tai tarpeettomaksi jääneitä raaka-aineita kirpputorin omaisesti.

– Toiselle joutilas risku, korvakorut tai mikä tahansa muu käsityö voi olla aarre sinulle. Lisäksi kirpputorilta voit löytää duodjimateriaaleja, esimerkiksi kankaita, lankoja, silkkipohjia, nahkoja ynnä muuta sellaista, Sajoksesta kutsutaan.

Vuoden saamelainen esiintyjänä

Vuoden saamelaiseksi viikko sitten Etnosoi-festivaalissa valittu Niillas Holmberg esiintyy markkinoilla klo 14. Saamelaiskulttuurikeskuksen markkinointipäällikkö Katariina Guttorm toivoo, että esiintyjä saa ihmiset tulemaan markkinoille. 

Katariina Guttorm
Katariina Guttorm. Govva: Xia Torikka / Yle
– Ajattelin, että olisi hyvä olla musiikkia ja kahvila, koska ne kuuluvat markkinoihin ja silloin ihmiset viihtyvät kauemmin täällä, Guttorm kertoo.

Lisäksi illalla kulttuurikeskus Sajoksessa järjestetään Arctic Light -luontokuvakonsertti. Konsertissa Veikko Hakkarainen Quartet & Iiris Rautio esiintyvät samalla, kun Pertti Turusen luontokuvia esitellään. Martti Rikkosen luontokuvia taas esitellään Niillas Holmberg & Šuvvaboját -yhtyeen soittamien Veijo Länsman -covereiden tahtiin.

Konsertti alkaa kello 18.

Lapsille oma ohjelma

Myös lapsille on omaa ohjelmaa käsityömarkkinoiden aikaan. Saamelainen lastenkulttuurikeskus Mánnu järjestää lapsille käsityö- ja askartelupajan klo 10.00–12.00.

Työpaja on tarkoitettu 7-10–vuotiaille lapsille. Työpajan ohjaa Sámi Duodjin työntekijä Stefanie Sarre.

Markkinoiden aikana tilassa toimii myös markkinakahvila.

Varrasamosat: Sápmi

Váldoođđasat

Varrasamosat

Muualla Yle.fi:ssä