Koe uusi yle.fi
Saame |

Saarikivi: Valtion rajat ja kielen standardisoituminen vaikuttavat saamenkielen käyttöön

Yle Sápmi kertoi keskiviikkona uutisissaan pohjoissaamen murteiden tilanteesta. Saarikivi haluaa oikaista väärinymmärrystä, jonka hänen mielestään Yle Sápmin julkaisema uutinen synnytti.

Janne Saarikivi
Helsingin yliopiston suomalais-ugrilaisen kielentutkimuksen professori Janne Saarikivi Kuva: Janne Saarikivi

Yle Sápmi kertoi keskiviikkona 10.7, että Helsingin yliopiston suomalais-ugrilaisen kielentutkimuksen professorin Janne Saarikiven mukaan nykyisen pohjoissaamen murteet ovat katoamassa. Saarikivi haluaa oikaista väärinymmärrystä, jonka hänen mielestään Yle Sápmin julkaisema uutinen synnytti.

Saarikivi kertoo, että kielen muuttumiseen vaikuttaa hyvin monenlaiset asiat.

- Kulttuurin kehittyminen on sidoksissa uusiin sanoihin ja käsitteiden vakiintumiseen. Kielellinen prosessi tapahtuu myös puhuessa, kun jokin foneemi tai ääntämys vaihtuu ja saattaa levitä muihin murteisiin. Myös media ja kouluopetus muuttaa kieltä, selventää professori Janne Saarikivi.

- Nyky-yhteiskunnassa on myös eri faktorit, kuten kirjakieli ja erityisesti koulu ja media. Kielenkäyttö on myös tietysti sidoksissa ihmisten ajattelussa siten, mikä on oikein ja mikä on väärin kielessä. Se kuvahan syntyy koulussa. Kielen standardi vaikuttaa siihen, millainen kuva ihmisillä on hyvästä kielestä.

Suomenkielen yhteydessä on selvitetty, että joissain maakunnissa murteet ovat kadonneet, mutta laajemmin katsottuna murteet elävät.

Janne Saarikiven tiedon mukaan ei ole tutkittu sitä, millaisia muutoksia pohjoissaamenkielessä ja murre-eroissa on tapahtunut.

- Uskon, että saamenkielten kontekstissa valtionrajat vaikuttavat siihen, miten ihmiset puhuvat. Perinteisesti on ollut tietty murrekartta, minkä mukaan vaikkapa Kautokeinossa ja Enontekiöllä puhutaan länsimurretta ja Tenonlaaksossa itämurretta. Näin on tietysti tilanne nytkin. Toisaalta, kun joitakin murteita puhutaan Norjassa ja toista kielimuotoa Suomessa,  se vaikuttaa hyvin paljon, kun koulun ja median kautta tulee eri maiden kielten kielenkäyttötavat, kertoo Saarikivi.

Tuoreimmat: Saame

Váldoođđasat

Bivnnuhamosat

Varrasamosat

Muualla Yle.fi:ssä