Koe uusi yle.fi
Saame |

Sajoksen ravintolan toiminta pyörähtämässä käyntiin

Ensi viikosta lähtien Sajoksessa tuoksuu taas kahvi ja pulla, sillä Sajoksen ravintolan toiminta on pyörähtämässä käyntiin. Kun ravintolayrittäjää ei pitkällisen etsimisen jälkeen löytynyt, palkkasi saamelaiskäräjät ravintolaan työntekijän.

Lyeme
Kuva: Aletta Lakkala / Yle

Saamelaiskulttuurikeskus Sajoksen ravintola Inarissa alkaa taas pyörimään toukokuun aikana. Saamelaiskäräjät on jo pidemmän aikaa etsinyt ravintolalle yrittäjää, mutta ei ole onnistunut sellaista löytämään. Nyt saamelaiskäräjät on palkannut ravintolaan työntekijän, jonka tehtävänä on ravintolan ja kahvilan pyörittäminen. Inarilainen Kati Ljetoff on aloittanut Sajoksen ravintolatyöntekijänä tällä viikolla.

Kati Ljetoff
Kati Ljetoff Kuva: Mikkal Morottaja

– Uusin ajatuksin aloitan, olen kyllä innostunut ja mielenkiinnolla odotan tulevaa. Aluksi olisi tarkoitus saada kahvila toimimaan, kahvia ja kakkuja tarjolle näin aluksi. Lounasta ei ihan heti tarjota, mutta jossain vaiheessa sekin saattaa olla mahdollista, kertoo Kati Ljetoff.

Perinneruokia ja raakakakkua

Kati Ljetoff on ollut työskennellyt aiemmin lounasravintolassa ja on tottunut työskentelemään keittiössä. Sajoksen ravintolan tarjontaa olisi tarkoitus uudistaa.

– Tarkoitus olisi tarjota jotakin uutta ja erilaista, sellaista mitä Inarista ei muualta saa. Reilunkaupan kahvia, luomuruokaa, lähiruokaa, perinneruokia ja raakakakkuja meiltä saa tulevaisuudessa. Paikallista ja vähän erilaista. Ajatuksena on myös järjestää teemapäviä ja pieniä tapahtumia ravintolatoiminnan ympärille, kertoo Kati Ljetoff.

Ravintola tärkeä Sajokselle

Sajoksen markkinointipäällikkö Katariina Guttormin mukaan ravintola on hyvin tärkeä Sajokselle.

Katariina Guttorm
Katariina Guttorm Kuva: Mikkal Morottaja

– Ensisijaisesti kokoustarjoilujen vuoksi on elintärkeää, että Sajosekssa on ravintola. Vaikka ravintola nyt on ollut kiinni jo jonkin aikaa, päivittäin ihmiset silti käyvät kysymässä kahvilaa. Kun kahvila nyt alkaa pyörimään, toivoisin myös että paikalliset alkaisivat käyttämään Sajosta taukopaikkana. Kyllä Sajoksen ravintolalla tulee olemaan oma paikkansa Inarin kylällä, enkä usko että kahvilat ja ravintolat niinkään kilpailevat keskenään. Jokaisella on oma erityinen tarjontansa, sanoo Guttorm.

Uusi nimi ravintolalle - Čaiju

Saamelaiskulttuurikeskus Sajoksen ravintola on saanut myös uuden nimen - Čaiju. Sana tulee koltansaamen kielestä ja viittaa teen juontiin. Kolttasaamelaisilla onkin rikas teenjuonti- ja tsajustelukulttuuri.

Čaiju-ravintolan virallisia avajaisia vietetään 27.5. Kahvia ja muuta suuhunpantavaa Čaijusta saa kuitenkin jo ensi viikosta lähtien.

Tuoreimmat: Saame

Váldoođđasat

Bivnnuhamosat

Varrasamosat

Muualla Yle.fi:ssä