Saame |

Sajoksessa järjestetään saamenkäsitöiden työpajoja

Saamelaiskulttuurikeskus Sajoksessa järjestetään tänäkin kesänä saamenkäsitöiden työpajoja. Työpajat toteutetaan ajalla 27.6.–26.8.2016.

giehtaduodji sámeduodji
Kuva: Sámekulturguovddáš Sajos

Inarin kirkonkylällä sijaitsevassa Saamelaiskulttuurikeskus Sajoksessa järjestetään jo kolmena kesänä tutuiksi tulleita saamenkäsitöiden työpajoja myös tänä kesänä. Työpajoissa perinteistä kiinnostuneet matkailijat pääsevät itse tekemään saamenkäsitöitä matkamuistokseen ja samalla oppivat saamenkäsitöiden historiasta ja perinteistä käsityöpajan ohjaajan opastuksessa.

Monia käsityövaihtoehtoja

Kesän aikana järjestettävässä käsityöpajassa matkailija voi valita eri käsityövaihtoehdoista mieleisensä ja tehdä ohjaajan avustuksella saamenkäsityön matkamuistoksi. Käsitöiden teon lomassa käsityöohjaaja kertoo saamenkäsitöiden historiasta ja perinteistä sekä omista käsityötavoistaan.

giehtaduodji sámeduodji
Kuva: Sámekulturguovddáš Sajos
Matkailija voi tehdä oman aikataulunsa puitteissa esimerkiksi tinarannerenkaan, tiuhta-avaimenperän, verkaisen kantopussin älypuhelimelle tai poronnahkaisen sormustimen eli sisnasormustimen. Käsityöpajat toteutetaan Sajoksen valoisassa pääaulassa maksua vastaan. Ryhmien tulee varata oma työpaja-aika, jotta heille voidaan järjestää tarvittaessa lisäohjaajia.

Osa kulttuurisen sisällöntuotannon kehittämistä

Käsityöpajat ovat osa Sajoksen kulttuurillisen sisällöntuotannon kehittämistä. Käsityöpajojen tarkoitus on lisätä saamenkäsitöiden tunnettavuutta ja levittää sitä kautta tietoa saamelaisista alkuperäiskansana.

Saamenkäsitöillä on pitkät perinteet ja yleisesti saamenkäsitöiksi ymmärretään käyttötarvikkeet, kuten vaatteet, työvälineet, taloustavarat, pyyntivälineet ja korut, jotka on tehty käsin. Myös nykyaikana käsitöiden perinteet ovat luonnonmateriaaleissa, käsityöt tehdään vanhan perinteen mukaan soveltaen uusiin työmenetelmiin ja uuteen käyttöön alueittain.

Sajoksen käsityöpajat toteutetaan ajalla 27.6.–26.8.2015 arkisin klo 10–16.

Tuoreimmat: Saame

Váldoođđasat

Varrasamosat

Muualla Yle.fi:ssä