Saame |

Skábmagovat polkaistiin jälleen käyntiin Inarissa – "Festivaali on ikkuna alkuperäiskansojen maailmaan"

Skábmagovat – Kaamoksen kuvia -elokuvafestivaalit kokoavat tänä viikonloppuna Inariin sekä elokuva-alan ammattilaisia että tavallista kansaa katsomaan filmejä, joita ei välttämättä muualla näe. Festivaalijohtaja Anne Kirste Aikio toivoo, että viikonloppu tarjoaisi kävijöille hienoja elokuvakokemuksia, mutta myös aivan uusia näkökulmia alkuperäiskansakulttuureihin.

Buvttadeaddji Ánne Kirste Aikio Skábmagovaid muohtateahteris.
Skábmagovat-festivaalin johtaja Anne Kirste Aikio. Kuva: Stiina Roos / Skábmagovat

Inarin pieni kylä täyttyy jo perinteisesti alkuvuoden paukkupakkasten aikaan elokuvaväestä.

Alkuperäiskansojen Skábmagovat – Kaamoksen kuvia -elokuvafestivaalit kokoavat Inariin vuosittain sekä elokuva-alan ammattilaisia että tavallista kansaa katsomaan filmejä, joita ei välttämättä muualla näe. Niin myös tänä vuonna, kun jo 18. kertaa järjestettävä festivaali polkaistiin käyntiin avajaismenoin torstai-iltana.

"Skábmagovat tarjoaa ikkunan alkuperäiskansojen maailmaan"

Skábmagovat-festivaali on rakennettu saamelaisten ja muiden alkuperäiskansojen elokuva- ja tv-tuotannon näyttämöksi. Elokuvia näytetään nelipäiväisten festivaalien aikana Inarin saamelaiskulttuurikeskus Sajoksen ja saamelaismuseo Siidan auditorioiden lisäksi lumesta rakennetussa Revontuliteatterissa.

Tapahtumaa jo vuosia järjestänyt festivaalijohtaja Anne Kirste Aikio odottaa innolla myös tämänvuotista festivaaliviikonloppua.

– Odotan tietenkin todella paljon, että ihmiset saavat hienoja elokuvakokemuksia, sehän on tärkeintä, hienoja kohtaamisia. Toivon myös, että alan ihmiset pääsisivät tapaamaan toisiaan.

– Mutta päällimmäisenä tottakai on toive siitä, että ihmiset saisivat aivan uusia näkökulmia alkuperäiskansakulttuureihin. Skábmagovat on ikäänkuin ikkuna, jonka läpi jokaisella on mahdollisuus kurkistaa alkuperäiskansojen maailmaan, Aikio kuvailee.

Alkuperäiskansojen tarinoita heidän omista näkökulmistaan

Tänä vuonna festivaalin teemakansoja ovat Yhdysvaltain dinét eli navajo-intiaanit sekä Myanmarin pienet kansat.

Festivaaliohjelma pitää kuitenkin sisällään paljon muutakin, sekä lyhyitä että pidempiä elokuvia ympäri maailman. Anne Kirste Aikio uskoo, että Skábmagovilla on tarjota jotain lähes jokaiselle.

– Meillä on tarjontaa tottakai alkuperäiskansa-asioista ja kulttuurista kiinnostuneille, mutta myös ihan paikallisille ja tavallisille ihmisille. Näen, että festivaali on hyvin monenlaiselle, kirjavalle yleisölle.

– Tärkeintä on saada alkuperäiskansojen ääni kuuluviin, kertoa heidän tarinansa heidän näkökulmistaan. Muille elokuville on muut festivaalit, mutta tämä on pelkästään näille tarinoille tarkoitettu festivaali. Ei muuta kuin tervetuloa Inariin, Aikio toivottaa.

Skábmagovat on järjestetty Inarissa vuodesta 1999 lähtien.

Tuoreimmat: Saame

Váldoođđasat

Varrasamosat

Muualla Yle.fi:ssä