Saame |

Suohpanterror tukee Utsjoen kaivosvastaista liiketta katutaidenäyttelyllä

Näyttely pystytetään näinä päivinä utsjokisten pihoille ja on nähtävillä ensi viikosta lähtien aina lokakuun loppuun.

Suohpanterror Blow up North
Suohpanterror ottaa näyttelyllään kantaa erityisesti kaivoskysymyksiin. Kuva: Mainoskupla

Saamelainen taideryhmä Suohpanterror (su. Suopunkiterrori) järjestää katutaideteoksen Utsjoella.

Näyttely pystytetään näinä päivinä utsjokisten pihoille ja on nähtävillä ensi viikosta lähtien lokakuun loppuun. Näytillä on yhteensä kymmenen julistetta.

Suohpanterror ei ole poliittista taidetta vaan taiteen muotoista politiikkaa

Suohpanterror ottaa näyttelyllään kantaa erityisesti kaivoskysymyksiin.

– Suohpanterro tukee näyttelyllään paikallista kaivosvastaista liiketta ja vastustaa Utsjoelle suunniteltua kaivosta esimerkiksi Kaivos Perkele -julisteella, jossa kaivokset rinnastetaan staaloon tai Sámeeatnama diámanta (Afrikan tähti) -julisteella, jossa Utsjoelle on piilotettu timantti, ryhmä kertoo tiedotteessaan.

Suohpanterror tekee ajankohtaista, poliittista ja yhteiskuntakriittistä taidetta, joka ilmestyy Facebookissa. Suohpanterror kritisoi taiteellaan sekä valta- että saamelaista yhteiskuntaa, niiden rakenteita ja osia taiteellisilla protesteilla, jotka tapahtumavat taiteen ja aktivismin rajapinnassa.

– Suohpanterrorin taiteellista tyyliä luonnehditaan termillä Culture Jamming, kulttuurihäirintä, jonka juuret ovat taiteessa, kulttuurissa ja estetiikassa. Se ei ole poliittista taidetta vaan taiteen muotoista politiikkaa ja taiteellista aktivismia, ryhmä selventää.

"Haluamme keskustella asioista emmekä ihmisistä taiteen takana"

Suohpanterror perustelee taiteen tekemisen motiiveja vaikuttamisella.

– Ei meitä ole ennen kuunneltu eikä meistä ole välitetty ja siksi meidän täytyy käyttää uusia vaikutustapoja. Kuvat kertovat enemmän kuin sanat ja niillä yltää kauas. Taiteen tekemisen tavoitteena ovat saamelaisten oikeudet ja maan suojeleminen. Jokaisella on vastuu ja velvollisuus tehdä jotain näiden asioiden eteen, suohpanterrorilaiset sanovat.

Suohpanterror-taiteilijaryhmä käyttää pseudonyymiä ja haluaa olla anonyymi. Kysymykseen kuka on Suohpanterror, he vastaavat: Kukapa ei olisi Suohpanterror?

– Me käsittelemme taiteen kautta tärkeitä ja kipeitä aiheita, ja haluamme keskustella asioista emmekä ihmisistä niitä käsittelevän taiteen takana, ryhmä perustelee psedonyymin takaa työskentelemistä.

Tuoreimmat: Saame

Váldoođđasat

Varrasamosat

Muualla Yle.fi:ssä