Saame |

Taide saamelaisten aseena nykyajan staaloja vastaan

Saamelaisaktivistit ja -nuoret pohtivat saamelaiskulttuuria uhkaavia nykyajan staaloja työpajassa Ijahis idja -festivaalin yhteydessä viime viikonloppuna. Työpaja huipentui nuorten performanssiin yhteiskuntakriittisestä musiikista tunnetun saamelaisartisti Mari Boinen ulkoilmakonsertin aikana.

Video: Pirita Näkkäläjärvi / Yle

Saamelaisaktivistit ja -nuoret pelottelivat saamelaiskulttuuria uhkaavia nykyajan staaloja kirkkain kyltein ja taiteen keinoin viime viikonlopun Ijahis idja -festivaaleilla Inarissa.

Aihetta pohdittiin Staalot kulttuurissamme -työpajassa, jonka saamelaiset yhteiskunta-aktivistit pitivät nuorille festivaalien yhteydessä. Nuoret pääsivät itse kokeilemaan, miten asioihin voi vaikuttaa vaikkapa taiteen keinoin.

Utsjokelaisten nuorten banderolleissa esiintyi lohia ja iskulauseita Tenon suojelemiseksi.

– Olemme tehneet nämä, jotta aluettamme ei tuhota, kun tänne ollaan tulossa viemään mineraaleja. Se tuhoaisi koko alueemme, kertoo karigasniemeläinen Ante Tenoranta Staalot kulttuurissamme -työpajan sisällöstä.

"Nuoret mukaan rakentamaan saamelaisyhteiskuntaa"

Pohjois-Ruotsin Kallakissa protestoitiin vuosi sitten kaivostoimintaa vastaan myös performansseilla, taiteella ja joiulla.

Staalo-työpajan vetänyt inarilaissyntyinen, nykyään Ruotsin Jokkmokissa asuva Jenni Laiti oli itse mukana protestoimassa Kallakissa. Hänen mielestään on tärkeää ottaa nuorempi sukupolvi mukaan rakentamaan saamelaisyhteiskuntaa.

– Meidän pitää tulla taitavimmiksi yhteiskunnallisessa vaikuttamisessa, sillä jos emme itse vaikuta ja työskentele yhteiskuntamme eteen, niin kuka sitten. Meidän täytyy itse tehdä töitä, jos aiomme selvitä kansana, Laiti sanoo.

Saamelaiset eivät protestoi ensi kertaa taiteen keinoin. He ovat tehneet sitä kymmeniä vuosia.

Veli-Pekka Lehtola kirjoittaa Gáldu-alkuperäiskansakeskuksen nettisivuilla saamelaisesta taiteesta. Hän tuo esille, että 1980-luvun nuorta saamelaista musiikkia luonnehti yhteiskuntakuntakritiikki, joka oli puettu rock-saamenpukuun.

Performanssihahmot Mari Boinen protestimusiikin tulkkeina

Saamelainen Mari Boine löi 1980-luvulla läpi nimenomaan yhteiskuntakriittisellä musiikillaan. Alkuajan saamelaisprotestilauluista hänen taiteensa on noussut maailmanlaajuisen alkuperäiskansojen oikeustaistelun taustamusiikiksi.

Boinen Ijahis idjan ulkoilmakonsertin ohjelmassakin oli 80-luvulla tehty kappale Vilges suola (Valkoinen varas).

Samaan aikaan laulun kanssa yleisön joukkoon hiipi joukko valkoisiin pukeutuneita performanssihahmoja – Staalot kulttuurissamme -työpajan nuoret. He lapioivat maata, kantoivat kullanvärisiä kiviä ja mittasivat yleisössä seisoneita ihmisiä mittanauhalla.

– Sinun voimallasi ei ole väriä, sinä olet valkoinen varas, Mari Boine lauloi Ijahis Idja -lavalla.

Katso koko performanssi oheisesta videosta.

Tuoreimmat: Saame

Váldoođđasat

Varrasamosat

Muualla Yle.fi:ssä