Saame |

Tampereelle kaivataan inarinsaamenkielistä opetusta

Tampereella asuva kahden lapsen äiti Virpi Kulmala etsii Tampereen seudulta vanhempia, jotka ovat kiinnostuneita saamaan lapsilleen saamenkielistä opetusta koulussa. Kiinnostus opetukseen syntyi omasta tarpeesta.

Virpi Kulmala
Tampereella asuva kahden lapsen äiti ja Sisä-Suomen Saamelaisyhdistys Bárbmun varapuheenjohtaja Virpi Kulmala haluaisi lapsilleen inarinsaamen opetusta. Kuva: Virpi Kulmala

Tampereella kartoitetaan saamenkielen opetuksen tarvetta.

Tampereella asuva kahden lapsen äiti ja Sisä-Suomen Saamelaisyhdistys Bárbmun varapuheenjohtaja Virpi Kulmala etsii Tampereen seudulta vanhempia, jotka ovat kiinnostuneita saamaan lapsilleen inarinsaamenkielistä opetusta koulussa.

Kiinnostus opetukseen syntyi omasta tarpeesta.

– Minulla on nyt 6-vuotias tytär, joka menee ensimmäiselle luokalle ensi syksynä. Hän on kiinnostunut oppimaan inarinsaamen kieltä, Kulmala kertoo.

Opetukseen tarvitaan vähintään neljä oppilasta

Jotta inarinsaamen opetus voisi alkaa, olisi kaupungista löydyttävä mielellään vähintään neljä oppilasta opetukseen. Oppilasmäärä ei ole vielä koossa, kertoo Vilpi Kulmala.

– Tiedän kaksi opetuksesta kiinnostunutta lasta, mutta he asuvat Ylöjärven kaupungin puolella. Heillä on samanlainen oikeus opetukseen kuin meillä, mutta kaksi oppilasta ei ole tarpeeksi. Ylöjärvelle ei ole pitkä matka, mutta se on eri kunnan alueella. Kysymys on enemmän rahoituksesta, kuin välimatkasta, Kulmala selvittää.

Myös opettaja hakusessa – kielitaito kriteereistä tärkein

Virpi Kulmala kertoo, että haasteena on myöskin löytää kaupungista opettaja inarinsaamen opetukseen. Etäopetus tulee hänen mukaansa liian kalliiksi viranomaisille.

– Yksi mahdollisuus olisi järjestää opetus etänä Saamelaisalueen koulutuskeskuksen kautta, mutta Tampereen kaupungin viranomaisten mukaan etäopetus maksaisi liikaa. Toinen haaste on, että jos opetuksen tarjoajalta puuttuu perusopetusoikeus, inarinsaamen opiskelu olisi kerhotoimintaa,  Kulmala kertoo.

Saamenkielen opettajalta vaaditaan kielitaidon lisäksi mielellään korkeakoulututkinto, mutta kun kyseessä on pieni kieliryhmä, on opettajan kielitaito tärkein kriteeri vanhemmalle.

– Toivon, että jos joku nuori inarinsaamenkielinen ihminen tulee Tampereelle vaikka yliopistoon, niin ilmoittaisi kaupungille, että voisi alkaa opettamaan kieltä, Virpi Kulmala kehottaa.

Vanhemmilta vaaditaan aktiivisuutta – myös pohjoissaamen opetus todennäköistä

Tampereen kouluissa ei järjestetä tällä hetkellä myöskään koltan- tai pohjoissaamen opetusta.

Esimerkiksi pohjoissaamen opetukseen löytyisivät kyllä oppilaat, mutta opettaja puuttuu. Vanhemmilta vaaditaankin aktiivisuutta, Virpi Kulmala muistuttaa.

– Olen kuullut, että lapsia olisi tarpeeksi pohjoissaamen opiskeluun, mutta opettajaa ei ole vielä löytynyt. Heti kun opettaja löytyy, pohjoissaamen opiskelu voi alkaa. Kuka tahansa voi ilmoittaa itsensä Tampereen kaupungin opettajarekisteriin, Kulmala kertoo.

Tampereen kaupungin nettisivuilta löytyy lomake, jolla voi ilmoittaa lapsensa oman äidinkielen opetukseen. Sivuilta voi myös ilmoittaa itsensä opettajaksi. Näin kaupungin viranomaiset saavat tietoonsa, että tarvetta saamenkielen opetukseen on. Viranomaiset eivät kuitenkaan tunne perheitä tai mahdollisia opettajia, joten vanhempien täytyy itse olla aktiivisia.

Tuoreimmat: Saame

Váldoođđasat

Varrasamosat

Muualla Yle.fi:ssä