Saame |

Tänä vuonna porokuningas voi tulla Suomesta, Norjasta tai Ruotsista

Porokisakauden perinteikäs huipennus järjestetään jo 63. kertaa tulevana viikonloppuna Inarissa. Tänä vuonna kuninkuusluokassa nähdään aidosti pohjoismainen kisa ja voittaja tulee joko Suomesta, Norjasta tai Ruotsista.

Juhani Tanner lea skeŋgen leaŋggaid jagi 2015 heargegonagassii.
Tänä vuonna porokuninkuuden voi voittaa kilpahärkä Suomesta, Norjasta tai Ruotsista. Kuva: Sirpa Valkama / Bálgosiid ovttastus

Tulevana viikonloppuna Inarissa kisataan taas porokuninkuudesta.

Porokisakauden perinteikäs huipennus järjestetään jo 63. kertaa. Kilpahärät Inarin porokuninkuusajoihin on karsittu neljän osakilpailun kautta pitkin kevättä.

Kuninkuusluokka on tänä vuonna aidosti pohjoismainen kisa

Inariin odotetaan viikonlopuksi 150 kilpaporoa. Tänä vuonna kuninkuusluokassa nähdään aidosti pohjoismainen kisa, sillä pitkän tauon jälkeen kuninkuudesta voivat kilpailla härät muualtakin kuin Suomesta, kertoo kilpailunjohtaja Sirpa Valkama Paliskuntain yhdistyksestä.

– Pääjuttu on tosiaan kuninkuussarja, missä on 24 härkää. Niiden joukossa on kaksi norjalaista ja yksi ruotsalainen härkä. Sillä tavalla tulee tietenkin historiallinen kuninkuusajo.

Porokuninkuuskisa on kaksiosainen: lauantaina kilpahärät kilpailevat kilometrin mittaisella radalla ryhmälähdöissä ja sunnuntaina kahden kilometrin mittaisella radalla yksittäislähtöinä. Yhteenlaskettu aika ratkaisee kuninkuuden. 

"Radat maailmanennätyskunnossa"

Inarijärven jäälle rakennettavasta radasta on tänä vuonna tulossa suotuisten kelien takia erityisen hyvä.

– Radat ovat maailmanennätyskunnossa, sillä viime yönä oli kova pakkanen ja nyt on edelleen pakkasen puolella jonkun verran. Kisaihmistenkin mielestä rata on hyvässä kunnossa. Vähän vielä viimeistellään, karhennetaan ja tasoitellaan, mutta radasta tulee sopivan napakka, kertoo kilpailunjohtaja Sirpa Valkama.

Porokuninkuuskisan lisäksi Inarissa ajetaan kilpaporojen kuuma sarja, yleinen sarja, sprinttikisa ja junioreiden sprinttikisa sekä kilpaillaan suopunginheitossa.

Yhteensä Inarijärven jäällä vuoroaan viikonlopun aikana odottaa noin 150 kilpahärkää. Suopunginheittokisoissa on mukaan 13 naista ja 26 miestä.

Inarin porokuninkuusajoihin järjestetään bussikuljetus Saariselältä lauantaina ja sunnuntaina 28.–29.3.2015. Bussi lähtee Saariselältä klo 10 ja sen kyytiin pääsee myös Ivalon linja-autoasemalta klo 10.30.

Tuoreimmat: Saame

Váldoođđasat

Varrasamosat

Muualla Yle.fi:ssä