Saame |

Tenon kalastussopimusneuvottelut keskeytyneet – Norja vastustaa paikallisten esitystä

Suomen neuvotteluvaltuuskunnan jäsen Heikki Niittyvuopio kertoo, että paikkakuntalaiset olisivat vielä halunneet tuoda neuvotteluihin oman esityksensä elokuun loppuun mennessä, mutta se ei sopinut Norjan viranomaisille. Maa- ja metsätalousministeriön neuvotteleva virkamies Tapio Hakaste ei halua kommentoida asiaa.

Tapio Hakaste
Maa- ja metsätalousministeriön neuvotteleva virkamies Tapio Hakaste sanoo, että keskustelut Norjan kanssa jatkuvat. Kuva: Vesa Toppari / Yle

Suomen ja Norjan väliset Tenojoen kalastussopimusneuvottelut ovat jäissä.

Valtuuskunnat tapasivat vastikään Pohjois-Norjan Kirkkoniemessä, mutta uuden sopimuksen edistämisestä ei päästy yhteisymmärrykseen.

Suomen valtuuskunnan jäsen Heikki Niittyvuopio Utsjoelta kertoo, että paikkakuntalaiset olisivat vielä halunneet tuoda neuvotteluihin oman esityksensä ennen elokuun loppua, mutta se ei sopinut Norjan viranomaisille. Norja sen sijaan olisi halunnut vahvistaa uutta sopimusesitystä.

– Paikalliset olisivat vielä halunneet käydä läpi sopimusesityksen ja tuoda siihen omia näkökantojaan ja ehdotuksiaan kesän loppuun mennessä. Viranomaisilla olisi ollut vielä vuoden loppuun saakka aikaa käsitellä sopimusesitystä.

– Esitys on liian raju paikkakuntalaisten osalta. Siinä rajoitetaan aivan liikaa Tenon perinteistä pyyntiä, kuten kulkutusta ja verkkopyyntiä, sanoo Suomen valtuuskunnan jäsen Heikki Niittyvuopio.

Tulevaisuus on täysin auki

Vaikka Suomen valtion edustajat tukivat Kirkkoniemen tapaamisessa paikallisten esitystä, ei Norja halunnut enää muutoksia sopimusesitykseen.

Heikki Niittyvuopio sanoo, että nyt ei voi muuta kuin odotella Norjan vastausta siihen, miten asiassa edetään ja jatkuvatko neuvottelut ylipäänsä.

Maa- ja metsätalousministeriön neuvotteleva virkamies Tapio Hakaste ei halua kommentoida asiaa sen enempää, kuin että Suomi ja Norja jatkavat keskusteluja.

Mikäli neuvotteluissa päästään sopuun, astuu Tenon uusi kalastussopimus voimaan vuodesta 2017 alkaen. Mikäli taas ei, siirrytään kansalliseen kalastuksen säätelyyn. Se tarkoittaisi sitä, että sekä Suomi että Norja säätelisivät Tenon kalastusta kummatkin omien säädöstensä mukaan.

Suomi ja Norja ovat neuvotelleet Tenon kalastussopimuksen uudistamisesta neljä vuotta. Tavoitteena on korvata vuoden 1989 sopimus uudella sopimuksella. Sopimuksella pyritään elvyttämään Tenon lohikantaa nykyistä tiukemmilla kalastusrajoituksilla.

Tuoreimmat: Saame

Váldoođđasat

Varrasamosat

Muualla Yle.fi:ssä