Sápmi |

Toisen maailmansodan sotajäänteet osaksi matkailuelinkeinoa Inarissa?

Viime viikolla Inarin kirkonkylän läheisyydessä järjestettiin yleisökaivaukset toisen maailmansodan aikaisen saksalaisen sotilassairaalan jäännöksille. Löydöksiä tehtiin paljon, ja esiin nousi ajatus käyttää jäännöksiä hyödyksi matkailuelinkeinossa. Inarin kunnan elinkeino- ja kehitysyhtiö Nordican kehittämiskoordinaattori Marja Männistö kehottaa lähteä ideaan mukaan.

Gohpa mii gávdnui Anára soahtebuohcceviesu arkeologalaš roggamiin borgemánus 2016.
Govva: Pirita Näkkäläjärvi / Yle

Viime viikolla Inarin kirkonkylän läheisyydessä järjestettiin yleisökaivaukset toisen maailmansodan aikaisen saksalaisen sotilassairaalan jäännöksille.

Roggamat Anáris.
Viime viikolla vapaaehtoiset pääsivät kaivamaan Inarin kirkon kylän läheisyydessä toisen maailmansodan aikaisen saksalaisen sotasairaalan jäänteitä. Govva: Inger-Elle Suoninen / Yle Sápmi

Löydöksiä tehtiin paljon, ja kaivausten päätyttyä perjantain luennolla esiin nousi ajatus käyttää jäännöksiä hyväksi matkailussa.

Hyvä, kun paikalliset pääsevät hyödyntämään

Inarin kunnan elinkeino- ja kehitysyhtiö Nordican kehittämiskoordinaattori Marja Männistö suosittelee kehittämään ajatusta käytäntöön.

– Minä olen sitä mieltä, että kaikki uusi asia on ihan hyvästä varsinkin, kun paikalliset pääsee hyödyntämään.  Ja ollaan mukana yhdessä kehittämässä, niin kyllä minä suosittelen, että päästään mukaan, sanoo Männistö.

Männistö on itsekin saanut kyselyitä esimerkiksi siitä, miksi vanhoja vankileiripaikkoja ei ole hyödynnetty enemmän matkailussa. Syyksi hän arvelee, ettei niitä kohtaan ole niin suurta kiinnostusta, tai sitten sodasta on vielä niin vähän aikaa, että paikkojen on annettu olla rauhassa.

Asiakkaat itse kaivauksille?

Luonto on suurin vetonaula Inarissa, mutta Männistön mielestä toisen maailmansodan jäännökset saadaan oikein tuotteistamalla mielenkiintoisiksi. Kohderyhmiäkin pitää miettiä. Hänellä on kolme vaihtoehtoa tuotteistukseen.

– Toivotaan, että tästä nyt etsitään ja löydetään semmoisia yrittäjiä, jotka ovat kiinnostuneita tuotekehittämään. Jos ei ole näitä yrittäjiä, niin ei niistä tule sitten kaupallisia tuotteita, että muuten niistä tulee vain katselukohteita.

Varrasamosat: Sápmi

Váldoođđasat

Varrasamosat

Muualla Yle.fi:ssä