Saame |

Tuottaja: Saamelaisten oma tuki saamelaiselokuville erityisarvoisen tärkeää

Oktober Oy -elokuvatuotantoyhtiön tuottaja Joonas Berghäll painottaa saamelaiselokuvien teossa saamelaisen tuen tärkeyttä. Yhtiön uusin teos, kolttasaamelaisen elokuvantekijä Katja Gauriloffin "Kuun Metsän Kaisa" toteutettiin sekä saamelaiskäräjien että International Sámi Film Instituten tuella. Pohjoisessa ei varmaan tiedetäkään, kuinka merkittävää saamelaisten tuki on, kun taas Helsingin rahoittajat ihmettelevät, jos elokuvaprojektilla ei ole saamelaisten tukea taustalla, selittää Berghäll.

Katja Gauriloffin Kuun Metsän Kaisa-dokumenttielokuva esitettiin ensimmäistä kertaa Suomessa Sodankylän filmifestivaaleilla.
Oktober-tuotantoyhtiön tuottaja Joonas Berghäll ja Katja Gauriloff Sodankylän elokuvafestivaaleilla. Kuva: Ville Fofonoff / Yle

Oktober Oy -elokuvatuotantoyhtiön tuottaja Joonas Berghäll painottaa saamelaiselokuvien teossa saamelaisen tuen tärkeyttä.

Keskiviikkona Sodankylän elokuvajuhlilla Suomen ennakkoensi-iltansa saanut, Oktober Oy -elokuvatuotantoyhtiön ja ohjaaja Katja Gauriloffin Kuun Metsän Kaisa -dokumentti toteutettiin sekä saamelaiskäräjien että International Sámi Film Instituten tuella.

Berghällin mukaan saamelaiselokuvaa on hankala toteuttaa Suomessa, ellei elokuvaprojektilla ole saamelaisten tukea.

– Pohjoisessa ei varmaan tiedetäkään, kuinka merkittävää saamelaisten tuki on, kun taas Helsingin rahoittajat ihmettelevät, jos elokuvaprojektilla ei ole saamelaisten tukea taustalla. Saamelaisilta tullut tuki merkitsee ihan Helsingin päässä asti, kertoo tuottaja Joonas Berghäll.

Dokumenttielokuvien budjetit eivät seuraa kulukehitystä

Suomen elokuvasäätiön mukaan Kuun Metsän Kaisan kokonaisbudjetti oli 353 000 euroa. Tuottaja Joonas Berghäll toteaa, että Suomen elokuva-alalla moni elokuvaprojekti vaikeroi haastavan talouden kanssa.

– Toimin myös Dokumenttikillan puheenjohtajana ja näen, että dokumenttielokuvilla on vaikeuksia juuri talouspuolen kanssa. Kuun Metsän Kaisa -elokuvan kohdalla oli todella merkittävää, että International Sámi Film Institute ja Saamelaiskäräjät tuki meitä. Se tuki oli erittäin merkittävää, mainitsee Joonas Berghäll.

Berghäll toivoisi, että dokumenttielokuvien saralla tuotantobudjetit nousisivat, sillä elokuvatuotannon kulut ovat nousseet vuosi vuodelta.

– Dokumentaristeilla on paljon haasteita, budjetit ovat kaukana fiktioelokuvista. Jos tukisummat ovat 10 vuotta olleet samanlaisia, niitä pitäisi sekä Ylen että Elokuvasäätiön suunnalla nostettua. 10 vuoden aikana palkkakulut ja muut kulut ovat nousseet ja jos summat kuitenkin pysyvät samoina, siinä on hirveä ongelma, harmittelee Berghäll.

"Saamelaiselokuvat merkittäviä elokuva-alalla"

Oktober on vuosien varrella tuottanut useita saamelaiskulttuuria käsitteleviä elokuvia. Yhteys saamelaisuuteen on syntynyt kolttasaamelaisen elokuvatekijä Katja Gauriloffin käsissä.

Tuotantoyhtiön tuottajan mielestä saamelaisilla elokuvilla on tärkeä rooli Suomen elokuva-alalla.

– Olen Katja Gauriloffin kanssa kohta 18 vuotta työskennellyt ja hänen kanssaan olen päässyt tutustumaan saamelaiskulttuuriin. On erittäin tärkeää, että saamelaisia elokuvia ylipäätänsä tehdään, sanoo Berghäll.

Kuun Metsän Kaisa -elokuva sai tukea myös Yleisradiolta.

– Kuun Metsän Kaisan kohdalla oli Yleltä hieno satsaus ja tuki tähän elokuvaan, sillä se ei ole mikään surffari feel good -dokkari, vaan oikeasti tärkeä elokuvataideteos. Se, että Yle lähti meitä tukemaan on erittäin tärkeää myös, sanoo Berghäll.

Oktober Oy -elokuvatuotantoyhtiö perustettiin vuonna 2004. Oktober on pyrkinyt keskittymään luoviin, korkealaatuisiin elokuviin ja ennen kaikkea vahvaan sisältöön elokuvatuotannoissaan ja panostanut elokuvissaan yhteiskunnallisiin aiheisiin.

Edit 20.6.2016 klo 8:30: Kuun Metsän Kaisa -elokvuan kokonais budjetti oli 353 000 euroa, ei 261 000 euroa.

Tuoreimmat: Saame

Váldoođđasat

Varrasamosat

Muualla Yle.fi:ssä