Sápmi |

Unna Junnán uudet ohjelmat alkavat – keväässä lintuja, talvileikkejä ja tarinoita

Unna Junná näkyy maanantaiaamuisin Yle TV2 -kanavalla kello 8.30 ja uusintana perjantaisin Yle Teema & Fem -kanavalla kello 7.45.

Essi Kesti joođeet Unna Junná.
Kevään ensimmäisen ohjelman juontaa Essi Kesti. Govva: Heli Huovinen / Yle

Ylen saamenkielinen lasten tv-ohjelma Unna Junná palaa ruutuun maanantaina 18.2. uusin jaksoin.

Kevään ensimmäisessä ohjelmassa päästään tutustumaan ohjelman uuteen juontajaan Essi Kestiin. Kesti on saamenkäsityöopiskelija Inarista, ja hän juontaa ohjelmaa inarinsaameksi.

– Ensimmäinen kerta kameran edessä oli kyllä jännittävä, mutta oli ihanaa, kun ympärillä oli mukava työryhmä, Kesti kertoo.

Ensimmäisessä ohjelmassaan Kesti esittelee lasten lähettämiä kuvia hienoimmista vaatteista.

Uudet ohjelmat syntyivät yhteistyöllä

Unna Junnán kevään ohjelmissa on paljon uutta. Uudistetun studion ja uusien juontajien lisäksi ohjelmassa on myös täysin uusia ohjelmaosioita.

Dálvesuohttasat-sarjassa (suom. Talviriemut) päästään ulkoilemaan yhdessä Utsjoen Karigasniemen lasten kanssa. Ohjaajat Martti Kyrö ja Matias Rasmus näyttävät lapsille, mitä kaikkea kivaa ulkona voi puuhastella talvella. Ohjelma on tehty yhteistyössä Metsähallituksen Ylä-Lapin luontopalveluiden kanssa, ja se on kuvattu Utsjoen Luomusjoella.

Dálvesuohttasat.
Adriana Niittyvuopio on pääosassa ensimmäisessä Dálvesuohttasat -jaksossa. Govva: Heli Huovinen / Yle

Kevätkauden alussa nähdään myös Saamelaisalueen koulutuskeskuksen medialinjan oppilaiden tekemiä animaatioita. Ensimmäisessä ohjelmassa katsellaan Hanna-Mari Hottan animaatio kuukkelista. Inarinsaamenkielisenä kertojana toimii 2-luokkalainen Arvi Lehmuslehti Inarista.

Kuávská.
Hanna-Mari Hottan animaation kuukkelista Govva: Hanna-Mari Hotta / Yle

NRK Sápmin tuottama nukkeohjelma Binnabánnaš nähdään nyt televisiossa ensi kertaa myös koltansaameksi. Aikaisemmin Unna Junnássa on nähty sarjan jaksoja pohjoissaameksi, mutta tänä keväänä kaikki 15 osaa tulevat koltansaameksi. Binnabánnaksen äänenä kuullaan Unna Junnán juontajakaartistakin tuttu muusikko Anna Lumikivi.

Binnabánnaš.
Ensimmäisessä jaksossa Binnabánnaš leikkii raidolla. Govva: NRK Sápmi

Myöhemmin keväällä Unna Junnássa tutustutaan tarkemmin lintuihin, inarinsaamelaisiin livđeihin ja koiranpentuihin. Lisäksi Unna Junná löytää museosta mielenkiintoisia tavaroita, ja nähdään kuinka tarinasta syntyy kuva.

Kevään ensimmäinen Unna Junná näytetään maanantaina 18.2. kello 8.30 Yle TV2 -kanavalla, ja uusinta perjantaina 22.2. kello 7.45 Yle Teema & Fem -kanavalla. Kaikki Ylen saamenkieliset lastenohjelmat tulevat katseltaviksi myös Yle Areenaan.

Varrasamosat: Sápmi

Váldoođđasat

Varrasamosat

Muualla Yle.fi:ssä